fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeophodna snažna posvećenost procesu evropskih integracija

Neophodna snažna posvećenost procesu evropskih integracija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Snaženje posvećenosti ministarstava i ostalih relevantnih institucija procesu evropske integracije, kao i jačanje međuresorne saradnje neophodno je u cilju ubrzanja realizacije ključnih preporuka Evropske komisije, ocijenjeno je na sastanku pregovaračkog klastera za Unutrašnje tržište.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja saopšteno je da je danas održan prvi sastanak pregovaračkog klastera za Unutrašnje tržište u cilju adresiranja svih preporuka Evropske komisije iz posljednjeg Izvještaja o Crnoj Gori za ovu godinu, a saglasno namjeri Vlade da proces pristupnih pregovora učini dinamičnijim i vjerodostojnijim.

Sastankom je predsjedavala pregovaračica za klaster Unutrašnje tržište, državna sekretarka za razvojne ekonomske politike u Ministarstvu ekonomskog razvoja Milena Lipovina-Božović, koja je istakla potrebu snaženja posvećenosti ministarstava i ostalih relevantnih institucija procesu evropske integracije, kao i jačanje međuresorne saradnje.

U okviru ovog klastera je devet pregovaračkih poglavlja i to 1 – Sloboda kretanja robe, 2 – Sloboda kretanja radnika, 3 – Pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga, 4 – Sloboda kretanja kapitala, 6 – Privredno pravo, 7 – Pravo intelektualne svojine, 8 – Politika konkurencije, 9 – Finansijske usluge i 28 – Zaštita potrošača i zdravlja.

„Ključni zadatak ovog klastera biće efikasno planiranje i pravovremena realizacija i praćenje aktivnosti iz Akcionog plana i predočena je ključna uloga koju šefovi radnih grupa imaju kada je riječ o intenziviranju dinamike ispunjavanja predviđenih obaveza“, navodi se u saopštenju.

Članovi klastera za Unutrašnje tržište su iskazali maksimalnu posvećenost obavezama iz pregovora i rekli da su uvjereni da će njihov zajednički rad doprinijeti ubrzanju realizacije ključnih preporuka Evropske komisije i dovesti do unapređenja statusa pregovora u poglavljima obuhvaćenih ovim klasterom.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

amscg, stanje na putevima

Putevi uglavnom suvi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po uglavnom suvim putevima, saopštili...