fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeophodna radikalna promjena ekonomskog modela

Neophodna radikalna promjena ekonomskog modela

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Radnici u Crnoj Gori se danas smatraju najvećim gubitnicima tranzicionih i privatizacionih procesa i njihov postojeći položaj je neprihvatljiv, zbog čega je neophodna radikalna promjena ekonomskog modela, ocijenio je predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević.

“PzP se snažno zalaže za radikalnu promjenu ekonomskog modela primitivnog neoliberalizma, zasnovanog na pljački državnih resursa, monopolima, eksploataciji prirodnih i ljudskih resursa i dominaciji interesa krupnog kapitala i njihovog privatnog profita”, naveo je Medojević u saopštenju.

On smatra da i radnici u Crnoj Gori zajedno sa drugima moraju dići glavu i krenuti u borbu za svoja prava, jer im niko od postojećih režimskih DPS tajkuna poslodavaca, ta prava neće dati bez borbe.

“Radnici se sa pravom smatraju kao najveći gubitnici tranzicionih i privatizacionih procesa koji su po pravilu bili praćeni donošenjem vrlo restriktivnih zakonskih rješenja koja su do krajnih granica umanjivala radnička prava. Sve je to dovelo do toga da su se danas radnici u Crnoj Gori našli u nekom polurobovlasničkom i najamničkom položaju”, rekao je Medojević.

Crna Gora, kako smatra, treba novi socijalni pakt koji će utvrditi osnovne principe i vrijednosti koje država mora da štiti. Pravo na rad i zaradu sa kojom će radnik moći da obezbijedi dostojanstven život svoje porodice mora biti temelj novog socijalnog pakta države, poslodavaca i radnika.

“PzP se snažno zalaže za pronalaženje održivog kompromisa između svijeta rada i kapitala iz kojeg će se izgraditi nova preduzetnička kultura svjesna da je suština uspjeha jedne kompanije održivi balans između dobrog upravljanja i dobro motivisane radne snage. Ponižena, obespravljena, bijedno plaćena, nezaštićena radna snaga ne doprinosi napretku ni poslovanja preduzeća niti ekonomije u cjelini”, rekao je Medojević.

Zato PzP, kako je kazao, poziva sve zaposlene u Crnoj Gori koje poslodavci ponižavaju, maltretiraju, bijedno plaćaju, tjeraju da rade pod neljudskim uslovima, ne poštuju njihovu ličnost i ugrožavaju dostojanstvo da se pridruže njihovoj borbi za suštinske promjene ekonomskog modela.

Prema njegovim riječima, radnici u privatnim firmama su izloženi brutalnoj eksploataciji.

“Ne poštuje se zakonska odredba o dužini radnog vremena, sistematizacija radnih mjesta, školska sprema, neradni dani, prekovremeno angažovanje i rad subotom i nedjeljom se ne plaća po uvećanoj vrijendosti boda, zarade kasne i po više mjeseci, a nerijetko se se isplaćuju bez plaćenih poreza i doprinosa”, kazao je Medojević.

On je dodao da disciplinskih postupaka skoro i da nema, već se nepoželjnim radnicima jednostavno odmah daje otkaz.

“Posebno teška situacija je kod radnika u trgovinama, gdje poslodavci nameću nehumane uslove rada. Posebno jer tamo rade uglavnom žene, koje moraju da rade i teške fizičke poslove, kao što je utovar i istovar robe, moraju čitavo radno vrijeme da provedu na nogama, nemaju slobodne dane u skladu sa zakonom i rade za mizerne plate koje se kreću od 200 EUR do 300 EUR, na koje vrlo često nijesu plaćeni porezi i doprinosi”, rekao je Medojević.

U najvećim trgovačkim kompanijama, kako je kazao, ne postoje sindikati, a već više od deceniju ne postoji granski kolektivni ugovor, pa su radnici u trgovini pod svakodnevnim pritiskom otkaza, bez ikakve zaštite sindikata.

“Takođe, pravi haos po pitanju zapošljavanja, radnog statusa i prava, vlada u građevinarstvu. Većina radnika se angažuje na crno, bez bilo kakvih ugovora o radu”, dodao je Medojević.

On je naveo da se plate u privatnim firmama ne povećavaju, već su godinama na istom ili nižem nivou.

“Novi vlasnici eksploatacijom zaposlenih i smanjivanjem troškova radne snage kompenzuju eventualne lošije rezultate poslovanja prvenstveno vodeći računa o svom profitu. A profit poslodavaca ne može biti preči od prava radnika na život. Postojeći položaj zaposlenih je neprihvatljiv i sa eksploatacijom radne snage se mora prestati”, rekao je Medojević.

PzP je pripremio deset mjera koja će formulisati u vidu zakonskih rješenja čime bi se krenulo praktično od mrtve tačke u pravcu poboljšanja vrlo teškog i nezavidnog položaja ogromne većine radnika u Crnoj Gori na čija je vrata siromaštvo odavno zakucalo.

“Danas imamo preko 125 hiljada građana koji žive ispod donje linije siromaštva, a veliki broj njih je blizu te linije i pitanje je trenutka kada će se naći ispod te granice”, zaključio je Medojević.

Najčitanije