fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeophodna jaka ekonomija

Neophodna jaka ekonomija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nezavisnost Crne Gore najbolje se brani jakom ekonomijom, dok će se podjele u društvu najlakše prevazići ukoliko se stvore uslovi da svako ima pristojan posao od koga može pristojno da živi, saopštio je zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević.

„Naš cilj je da do kraja mandata naredne vlade imamo prosječnu platu od 700 EUR, prosječnu penziju od 350 EUR i minimalnu platu od 300 EUR”, naveo je Konjević u saopštenju.

On je dodao da je za stvaranje takvih ciljeva neophodna odgovorna vlast koja radi u interesu građana, a ne privilegovanih tajkuna.

„Danas, nažalost, u međunarodnim izvještajima imamo ocjene o sistemskoj korupciji, sivu ekonomiju preko 25 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što znači da se svake godine skoro milijardu EUR slije mimo legalnih tokova u džepove tajkuna koji se bogate na leđima građana. Imamo poreske dužnike koji duguju preko 350 miliona EUR poreza, dok država nije podržala mala, mikro i srednja preduzeća onako kako zaslužuju“, rekao je Konjević.

On smatra da država pokazuje nemoć i šalje poruku da zakon ne važi jednako za sve.

„SDP šalje jasnu poruku – smanjićemo opterećenja za privrednike koji uredno plaćaju poreze i tako stvoriti bolje uslove poslovanja, graditi širu poresku bazu i stvoriti bolje uslove za nove investicije i povećanje zarada u privatnom sektoru”, objasnio je Konjević.

On je poručio da su Crnoj Gori potrebne promjene, nakon kojih direktorica Plantaža neće moći mjesečno da zarađuje sedam hiljada EUR, dok firma ostvaruje loše rezultate.

„Crnoj Gori trebaju promjene, jer u ovakvoj politici sa tajkunima, poreskim dužnicima i privilegovanim pojedincima gube obični i normalni građani, a oni su ubjedljiva većina. Sadašnje stanje želi manjina koja je privilegovana”, naveo je Konjević.

On je saopštio da jaka Crna Gora znači jaču sistemsku podršku domaćim privrednicima, a ne stranim tajkunima.

„Jaka država znači da će se naplatiti porezi od povlašćenih tajkuna koji su opustošili dobar dio imovine građana, znači da će se nemilosrdno obračunati sa korupcijom koja siromaši obične ljude i preduzetnike koji žive od svog rada i plaćaju poreze. Jaka Crna Gora treba i da bi se ispravila nepravda da građani postaju robovi banaka i njihove pohlepe za visokim kamatama i profitom“, rekao je Konjević.

Najčitanije