fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNema interesovanja za putovanja

Nema interesovanja za putovanja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori ove godine nema turističke sezone, a interesovanja za putovanja ima veoma malo, saopštio je predsjednik Asocijacije turističkih agencija Crne Gore, Orhan Hodžić.

On je, komentarišući podatak Centralne banke (CBCG) da su, zbog posljedica koje je izazvala pandemija novog koronavirusa blokirani računi najmanje četiri turističke agencije u Crnoj Gori, kazao da je to samo mali broj u odnosu na ono što turističke agencije očekuje u narednom periodu.

“Na kamerama Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) koje se nalaze na granicama možete vidjeti da turista nema, a nema ih ni na granici sa EU. Dolaze nam samo naši ljudi iz dijaspore, pravih turista nema. Prave sezone nema, interesovanja za putovanja ima veoma malo”, kazao je Hodžić.

On je kazao da je obilazio primorske i gradove na sjeveru, gdje nema nikakvih kretanja, prenosi portal RTCG.

“Nemamo adekvatne avio-veze, nemamo kruzere koji dolaze, Luka Kotor je zatvorena. Vodiči nemaju posla, a hotelijeri imaju minimum posla. Ništa se konkretno ne dešava čime bi se pohvalili”, rekao je Hodžić.

On je ocijenio da ljetnja sezona protiče tužno i da nema naznaka kako će se stvari dalje odvijati. Prodaja avio-karata, aranžmana i svih ostalih usluga realizuje se na minimalnom nivou.

“Svakodnevno mijenjanje pravila putovanja utiče na nepovjerenje putnika gdje oni mogu putovati i dolazi do prepreke koja se teško može preskočiti”, kazao je Hodžić.

Ponovno uspostavljanje vazdušnog saobraćaja između Crne Gore i Srbije ocjenjuje pozitivnim, ali i nedovoljnim da, kako je kazao, Crna Gora bude pozicionirana na mjesto koje joj pripada.

Hodžić smatra da je mjerama za oporavak privrede, a koji se odnosi na turističke agencija, Vlada pomogla u granicama svojih mogućnosti.

“Mi smo na tome zahvalni, ali sve agencije posluju u velikom minusu. Krediti su dati onima koji su ispunili uslove, a kako da se vrate kada prometa nema. Mnoge agencije ne ispunjavaju uslove za kredite. A šta će biti od oktobra do maja u periodu kada se pripremaju aranžmani i putovanja”, naveo je Hodžić.

On je podsjetio da se od ove sezone očekivalo da bude najbolja od svih do sada.

“Ali se desilo suprotno i to je uništilo. Sve ovo što se dešava u zadnjih nekoliko dana je nedovoljo da se bilo šta uradi. Dobro što kafići, restorani i pojedini hoteli rade u odnosu na turističke agencije. One su samo prodavale domaće kapacitete”, kazao je Hodžić.

Najčitanije

Razgovarali o boravišnoj taksi i suzbijanju sive ekonomije

Cetinje, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Nacionalne i lokalnih turističkih organizacija održali su prvi u nizu...