fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNe može se ugroziti likvidna pozicija na nivou sistema

Ne može se ugroziti likvidna pozicija na nivou sistema

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski bankarski sistem je stabilan i izuzetno likvidan, pri čemu je više nego očigledno da čak i potpuno povlačenje depozita nerezidentnih lica iz Rusije ne može ugroziti likvidnu poziciju na nivou sistema, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

„Imajući u vidu da likvidna aktiva na nivou sistema 1. marta iznosi 1,46 milijardi EUR, više je nego očigledno da čak i potpuno povlačenje depozita nerezidentnih lica iz Rusije ne može ugroziti likvidnu poziciju na nivou sistema“, navodi se u saopštenju.

CBCG, od početka rata u Ukrajini na dnevnoj osnovi prati stabilnost depozita na nivou pojedinih banaka i sistema kao cjeline. Posebna pažnja se posvećuje depozitima nerezidentnih lica koji dolaze iz Ukrajine i Rusije.

„Dnevni podaci koje banke dostavljaju CBCG pokazuju da su ukupni depoziti na nivou sistema, u periodu od 24. februara, odnosno od početka ratnih dejstava, do 1. marta, ostvarili rast od 18 miliona EUR, odnosno 0,42 odsto, čime je nastavljen kontinuirani rast depozita iz prethodne godine“, navodi se u saopštenju.

Takođe, od početka ratnih dejstava, primijećeno je povećanje depozita nerezidentnih lica sa područja zahvaćenih ratnim dešavanjima.

„Takođe, ukupni depoziti, bez escrow računa, nerezidentnih lica iz Rusije predstavljaju samo 2,5 odsto ukupnih depozita na nivou sistema, koji su 1. marta iznosili preko 4,29 milijade EUR“, precizirali su iz CBCG.

Iz CBCG su kazali da, s obzirom da nema izražene koncentracije tih depozita kod neke od pojedinačnih banaka, povlačenje cjelokupnog iznosa navedenih depozita, ne bi ugrozilo likvidnu poziciju nijedne pojedinačne banke.

Iz vrhovne monetarne institucije su još jednom podsjetili da je crnogorski bankarski sistem stabilan, dobro kapitalizovan, izuzetno likvidan i profitabilan.

„U skladu sa navedenim, njegova rezistentnost je na dovoljno visokom nivou da podnese eksterne šokove koji mogu proisteći iz ratnih dešavanja u Ukrajini“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Mandić i Knežević na vojnoj vježbi u Srbiji

Podgorica, (MINA) - Predsjednik Skupštine Andrija Mandić i šef Demokratske narodne partije (DNP) Milan...