fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNaznake oporavka potražnje zadržale cijene nafte blizu 67 USD

Naznake oporavka potražnje zadržale cijene nafte blizu 67 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blizu 67 USD, podržane optimističnim naznakama oporavka potražnje u Kini i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), iako i dalje zabrinjava naglo širenje koronavirusa u Indiji.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila skoro nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 66,7 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 20 centi nižoj cijeni od 63,78 USD.

Indija je u ponedjeljak 12. dan zaredom saopštila podatak o više od 300 hiljada novih slučajeva zaraze koronavirusom. Novi talas zaraze već je uzrokovao pad prodaje goriva u trećem potrošaču u svijetu u aprilu, prenosi Hina.

“Zabrinutost zbog Indije trenutno koči dalji rast cijena nafte. Uprkos smanjenoj potražnji u Indiji, vrlo je vjerovatno da će nafta u narednim mjesecima ići prema 70 USD po barelu, s obzirom da prevagu odnosi blagi rast globalne potražnje”, rekao je Louise Dickson iz Rystad Energya.

Oporavak potražnje predvodiće Kina i Sjedinjene Američke Države (SAD), koje su do nedjelje ujutro podijelile nešto više od 245 miliona doza vakcina protiv Covida-19. Kina je do nedjelje podijelila nešto više od 275 miliona doza.

Paralelno povećanju potražnje, rast će bilježiti i ponuda, nakon što su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici potvrdili plan blagog povećanja proizvodnje od subote.

OPEC-ova proizvodnja je, prema anketi Reutersa, u aprilu porasla zbog Irana. Iranska proizvodnja mogla bi dodatno da poraste ako Teheran i svjetske sile postignu dogovor o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 65,42 USD, što znači da je oslabila 29 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije