fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryNavblue da izradi elaborat o uvođenju noćnog letenja

Navblue da izradi elaborat o uvođenju noćnog letenja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Aerodromi Crne Gore izabrali su specijalizovanu francusku firmu Navblue, članicu grupacije Airbus, za izradu elaborata o uvođenju noćnog letenja na aerodromu Tivat, u vrijednosti od 322,38 hiljada EUR.

Odluku o izboru najpovoljnije ponude, kojom je kao jedina ispravna izabrana ponuda firme Navblue, Aerodromi Crne Gore su donijeli 13. septembra.

“Aerodromi su Planom javnih nabavki za ovu godinu opredijelili za tu javnu nabavku budžet od 450 hiljada EUR, sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost (PDV), dok vrijednost izabrane ponude, sa PDV-om, iznosi 322,38 hiljada EUR”, rekli su agenciji Mina-business iz te kompanije.

Ponuđač koji je izabran za objavljivanje poziva za nadmetanje za nabavku konsultantskih usluga za izradu elaborata o uvođenju noćnog letenja na aerodromu Tivat, dužan je da u prvoj fazi isporuči baze podataka relevantnih prepreka koja je u skladu sa zahtjevima navedenim u ICAO Aneksu 14.

“U drugoj fazi, konsultant treba da uradi procjenu mogućnosti realizacije, odnosno utvrđivanje procjene mogućnosti izrade procedura za slijetanje i polijetanje na aerodromu Tivat noću i uslovima smanjene vidljivosti, korišćenjem PBN procedura za slijetanje i instrumentalnih procedura za prilaženje (STAR), kao i instrumentalnih procedura za odlazak (SID) iz crnogorskog vazdušnog prostora”, kazali su iz Aerodroma Crne Gore.

Izabrani ponuđač bi u trećoj fazi trebalo da obavi projektovanje procedura.

“Ukoliko okončane aktivnosti iz druge faze rezultiraju pozitivnom procjenom u smislu mogućnosti noćnog letenja Aerodromi Crne Gore, kao naručilac, obaviće analizu predloženih modela i tehničkih rješenja usaglašenosti sa primjenjivim standardima i procedurama i u skladu sa tim odlučiti o pristupu realizaciji treće faze”, precizirali su iz Aerodroma.

Predsjednik Odbora direktora kompanije, Dragoljub Bulatović, neveo je ranije da su u kompaniji sigurni da je to jedno od ključnih pitanja za dalji razvoj i budućnost crnogorskih aerodroma, uključujući i njihovu novu i veću vrijednost u kontekstu predstojećeg međunarodnog tendera za izbor koncesionara.

Bulatović je podsjetio da već deceniju unazad postoji stalna tražnja za dodatnim saobraćajnim slotovima na tivatskom aerodromu.

„Noćni letovi za najznačajnija emitivna tržišta, ustvari znače otvaranje novog aerodroma na postojećoj infrastrukturi, nove prihode i za Aerodrome i za turističku privredu, i otvaranje nekoliko desetina novih kvalitetnih radnih mjesta u Tivtu“, kazao je Bulatović.

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...