fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNautičkim turizmom do bogate klijentele

Nautičkim turizmom do bogate klijentele

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Strategija razvoja nautičkog turizma sa Akcionim planom odnosiće se na period od naredne do 2025. godine, a cilj je da se ugosti što veći broj turista razvijajući tu djelatnost, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

“Ova Strategija vodiće računa o održivosti i očuvanju životne sredine na Primorju i Skadarskom jezeru. Obuhvatiće statističke podatke razvoja nautičkog turizma od kraja 90-tih godina do danas o broju nautičkih plovila koja su posjetila Crnu Goru, kapacitetima njihovog prihvata, a sadržaće i makro i mikro analizu luka nautičkog turizma”, navedeno je Vijestima iz Mininistarstva.

Kako je predočeno, sprovešće se i posebno istraživanje o zahtjevima nautičke klijentele, kao ekonomski jače kategorije, koja se razlikuje u odnosu na druge turističke goste, istraživanja po opštinama o posjetama nautičara, jedriličara i onih sa motornjacima, kao i kolika je potreba za zimovnicima. Popisaće se i svi zimovnici za plovila duž obale i u unutrašnjosti zemlje.

Strategija će sagledati postojeće lokacije i nakon njihove analize predložiti nova rješenja, odnosno potvrditi postojeća, ako zadovoljavaju planskim projekcijama i svjetskim standardima.

“Potrebno je definisati mrežu luka nautičkog turizma i predložiti tretman pojedinih sadržaja u okviru njih i odrediti zone sidrišta za kruzere i megajahte na području Bokokotorskog zaliva. Nužno je uvažiti planirane sadržaje iste ili slične namjene u susjednim opštinama i razmatrati ih kao jedinstvenu turističku ponudu”, naveli su iz Ministarstva.

Neophodno je, kako je objašnjeno, i mrežu luka nautičkog turizma razvrstati na objekte od nacionalnog interesa.

Strategijom će se, kako je predviđeno, definisati posebni standardi zaštite životne sredine u lukama nautičkog turizma, zavisno od stepena zaštite pojedinog akvatorijuma, a identifikovaće se problem kod razvoja nautičkog turizma.

“Definisaće se sigurnost i bezbjednost nautičara, sistem sigurnosti plovidbe i zaštita mora od zagađenja. Uspostaviće se mehanizmi kontrole, odrediti institucije i pojedinci nosioci pojedinih djelova pripreme i sprovođenja strategije”, ukazano je iz tog Vladinog resora.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma objavilo je krajem decembra prošle godine tender za izbor ponuđača koji bi uradio Strategiju razvoja nautičkog turizma, čiji je cilj analiza potencijala Crne Gore, odnosno da li nautički kapaciteti koje posjeduje država zadovoljavaju standarde koje očekuje ciljno tržište.

Namjera je da se definišu smjernice i aktivnosti za razvoj proizvoda i marketing koji će Crnu Goru pozicionirati kao destinaciju nautičkog turizma.

Rok za izradu Strategije je sedam mjeseci od dana zaključenja ugovora, dok je rok za proces revizije i usvajanja konačnog teksta tri mjeseca od dana dostavljanja predloga teksta strategije.

Najčitanije