fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNastaviti diverzifikaciju turističkog proizvoda

Nastaviti diverzifikaciju turističkog proizvoda

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nastavak diverzifikacije turističkog proizvoda u Crnoj Gori veoma je značajan, ocijenila je direktorka za tehničku saradnju Svjetske turističke organizacije (UNWTO), Vanesa Satur i dodala da je potrebno više uključivati lokalne zajednice kojima turizam može pomoći u unapređenju životnog ambijenta.

Satur, koja je ekspertkinja za oblast turizma, boravila je u Crnoj Gori, u cilju definsanja modela buduće saradnje kao i kreiranja novog, integrisanog i održivog turističkog planiranja.

UNWTO je, kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja, bio partner u izradi Strategije turizma Crne Gore od ove do 2025. godine, koju je nedavno usvojila Vlada, posebno u dijelu usklađivanja nacionalnih i regionalnih, sa svim međunarodnim turističkim standardima.

Pored sastanaka održanih u Podgorici i na primorju, Satur i predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja održali su sastanke u Kolašinu, i to sa predstavnicima Turističke organizacije (TO) Kolašin, turističke privrede, NVO sektora, Opštine Kolašin, Nacionalnog parka Biogradska gora i sa menadžmentom Skijališta Crne Gore.

Na sastancima se razgovaralo o potencijalima razvoja koji su prepoznatih kroz Strategiju turizma. Istaknut je veliki optimizam kada su u pitanju potencijali ski ponude, posebno imajući u vidu uspješnu zimsku turističku sezonu.

“Planine definišu Crnu Goru i sam naziv zemlje to govori i stoga je važno jačati planinski turizam koji je usled pandemije postao sve traženiji”, rekla je Satur.

Vršiteljka dužnosti generalne direktorice za razvojne politike u turizmu, Aleksandra Gardašević-Slavuljica, predstavila je novi model promocije destinacije koji je jedan od glavnih operativnih ciljeva Strategije turizma i istakla značaj uključivanja privatnog sektora u cijeli proces.

“Vlada definiše zakonski okvir i pomaže kreiranju što otpornijeg turističkog ambijenta, ali privatni sektor mora da bude dominantan u procesu odlučivanja o brojnim pitanjima kao što je odabir tržista, promocija i marketing destinacije”, rekla je Gardašević-Slavuljica.

Satur je navela da je UNWTO posvećena saradnji sa našom zemljom, Vladom i to posebno Ministarstvom ekonomskog razvoja, ali i privatnim sektorom, i da su veoma zadovoljni što imaju ovako jako partnerstvo koje garantuje zajednički kontinuirani rast i jačanje održivosti destinacije.

Međunarodni eksperti, među kojima je i Satur, posjećuju Cruu Goru u okviru tehničke podrške UNWTO-a i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

 

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije