fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNastavak gradnje auto-puta zavisi od studije isplativosti

Nastavak gradnje auto-puta zavisi od studije isplativosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora se u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan prijavila za sufinansiranje izgradnje druge dionice auto-puta, ali je ta aplikacija na čekanju do okončanja cost-benefit analize, koju finansira EU za kompletan projekat, pokazao je izvještaju Evropske komisije (EК).

„U razvoju infrastrukture prioritetna je izgradnja autoputa Bar–Boljare, dionica između Smokovca i Mateševa, koja se realizuje uz kineski kredit. Taj projekat je doživio kontinuirano odlaganje, dijelom zbog pandemije i prekoračenja troškova. Sada se očekuje da će prvi dio autoputa biti finalizovan do kraja godine“, navodi se u izvještaju, piše Dan.

Predstavnici EK su saopštili i da je nova Vlada uspjela da umanji fiskalne rizike, akumulirajući značajne fiskalne rezerve za pokrivanje finansijskih potreba u ovoj godini, uključujući i dodatne programe podrške za pandemiju.

„Borba protiv pandemije uz pronalaženje ravnoteže između stabilizacije javnih finansija i podržavanja ekonomske aktivnosti brzo su postali prioriteti. Uprkos smjeni vlasti došlo je do kontinuiteta u odgovoru politike na krizu. Vlade su implementirale pet paketa društveno-ekonomske podrške u ukupnoj vrijednosti od oko šest odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) prošle godine i dodatnih sedam odsto ove godine“, navodi se u izvještaju.

Mjere kombinuju direktne subvencije plata, povoljne programe kredita, odlaganje poreza i druge radnje ciljajući na najugroženije sektore.

„Crna Gora je takođe dobila brzu hitnu pomoć iz raznih međunarodnih institucija, uključujući 60 miliona EUR makrofinansijske pomoći iz EU, čija je konačna rata isplaćena 1. juna, nakon što je Crna Gora ispunila sve uslove“, navodi se između ostalog u izvještaju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu