fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNasdaq jedini u blagom plusu

Nasdaq jedini u blagom plusu

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s rekordnih vrijednosti, jer su ulagači oprezni nakon snažnog rasta cijena dionica posljednjih sedmica, a očekuju i poruke čelnika američke centralne banke.

Dow Jones oslabio je 0,39 odsto na 32.825 bodova, dok je S&P 500 pao 0,16 odsto na 3.962 poena. Nasdaq indeks ojačao je blago na 13.471 bod.

Vodeći indeksi na najvećoj svjetskoj berzi skliznuli su s najviših vrijednosti u istoriji zbog oštrog pada cijena nafte i opreza ulagača uoči poruka čelnika američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), prenosi SEEbiz.

Najviše je, skoro tri odsto, potonuo S&P 500 indeks energetskog sektora, a s padom više od jedan odsto pratili su ga finansijski i industrijski.

Prethodnih dana cijene dionica su rasle jer su ulagači optimistični u vezi sa oporavkom ekonomije od koronakrize, nakon što je prošle sedmice Kongres odobrio novi paket fiskalnih podsticaja vrijedan 1,9 biliona USD.

Tim podsticajima pruža se podrška potrošnji stanovništva i industrijama koje je koronakriza najviše pogodila, a velika sredstva su namijenjena i ubrzanju procesa vakcinisanja stanovništva protiv Covida-19.

Ulagači se nadaju da će novi fiskalni podsticaji, zajedno s ubrzanjem procesa vakcinisanja protiv Covida-19, uskoro dovesti do normalizacije društvenog života i snažnog oporavka privrede.

No, ubrzanje oporavka, zajedno s ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajima, moglo bi izazvati jačanje inflacije.

Zbog toga rastu prinosi na američke državne obveznice, pa se na referentne desetogodišnje obveznice kreću oko 1,6 odsto, najviše vrijednosti u više od godinu.

Ulagači stoga nestrpljivo danas čekaju poruke čelnika Fed-a, nakon njihove dvodnevne sjednice.

Vjeruje se da će Fed povećati procjene rasta ekonomije u ovoj godini i poručiti da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku, sve dok se privreda sasvim ne oporavi od koronakrize.

Najviše pažnje biće usmjereno na osvrt Fed-a po pitanju inflacije i signale kada se može očekivati povećanje kamatnih stopa.

„Ova sjednica Fed-a jedna je od najvažnijih u posljednje vrijeme. Radi se o prvoj sjednici nakon nedavnog snažnog rasta prinosa na obveznice i zabrinutosti u vezi inflacije”, rekao je portfelj menadžer u fondu Globalt Investments, Tom Martin.

A na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,8 odsto na 6.803 boda, frankfurtski DAX 0,66 odsto na 14.557 poena, a pariski CAC 0,32 odsto na 6.055 bodova.

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu