fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNasdaq dostigao rekordni nivo

Nasdaq dostigao rekordni nivo

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 pao, dok je Nasdaq indeks, zahvaljujući rastu cijena dionica nekoliko velikih tehnoloških kompanija, dosegnuo novi rekordni nivo.

Dow Jones skliznuo je 269 bodova ili 0,76 odsto, na 35.100 bodova, a S&P 500 0,34 odsto, na 4.520 bodova. Nasdaq indeks ojačao je 0,07 odsto, na rekordna 15.374 boda.

Novi rekord Nasdaqa najviše se zahvaljuje rastu cijena dionica nekoliko tehnoloških divova, kao što su Apple i Netflix, prenosi Hrportfolio.

„To biste mogli nazvati gravitacijom prema velikim tehnološkim kompanijama. Ako ulagači nijesu sigurni kako će se razvijati situacija s koronavirusom, s tehnološkim kompanijama nema strahovanja od posljedica mogućeg zatvaranja ekonomije”, kazao je portfelj menadžer u firmi Globalt Investments, Tom Martin.

Međutim, u većini ostalih sektora cijene su dionica pale, a najviše, više od jedan odsto, u industrijskom i uslužnom sektoru, koji su najosjetljiviji na kretanja u ekonomiji.

To je posljedica strahovanja ulagača od usporavanja oporavka ekonomije i širenja delta varijante koronavirusa.

Svi posljednji makroekonomski podaci, među ostalim i s tržišta rada, pokazuju da je oporavak najveće svjetske ekonomije izgubio na zamahu.

S druge strane, ulagači se nadaju da će upravo zbog toga američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) što duŽe zadržati program kupovine državnih obveznica i rekordno niske kamatne stope.

Naime, ogromni monetarni podsticaji, koje je Fed uveo na početku koronakrize, podržavaju rast berzanskih indeksa već više od godinu i po.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,53 odsto, na 7.149 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,56 odsto, na 15.843 poena, a pariski CAC 0,26 odsto, na 6.726 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije