fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNapredak u poglavljima za koje je nadležno Ministarstvo ekonomije

Napredak u poglavljima za koje je nadležno Ministarstvo ekonomije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Posljednji izvještaj Evropske komisije (EK) o napretku Crne Gore za ovu godinu pokazuje napredak u osam poglavlja za čiji je rad odgovorno Ministarstvo ekonomije, saopšteno je iz tog resora.

Iz Ministarstva su, kada je riječ o Poglavlju 1 – Sloboda kretanja robe, naveli da je Crna Gora, usljed situacije izazvane pandemijom koronavirusa, zajedno sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana, uspješno implemetirala mjere za olakšavanje transporta i trgovine u regionu osnovnim životnim namirnicama.

“Takođe, kada je riječ o usaglašavanju zakonodavstva, EK konstatuje da je zabilježen umjereni napredak” navodi se u video prezentaciji obljavljenoj na Twitter nalogu Ministarstva.

Kada je riječ o Poglavlju 6 – Privredno pravo, EK je pozitivno ocijenila ostvareni rezultat Crne Gore u toj oblasti, prvenstveno ističući značaj usvajanja novog Zakona o privrednim društvima.

“Na ovaj način, svim domaćim poslovnim subjektima omogućeno je da postanu relevantan i ravnopravan učesnik na savremenom globalnom tržištu. Usaglašavanjem zakonodavstva iz domena privrednog prava i računovodstva stvaraju se preduslovi koji isključuju pravnu nesigurnost u poslovanju preduzeća i realizaciji investicija u Crnoj Gori”, naveli su iz Ministarstva.

EK je, govoreći o Poglavlju 7 – Pravo intelektualne svojine, konstatovala da Crna Gora ima dobar nivo spremnosti u toj oblasti.

“Naveden je napredak u usaglašavanju zakonodavstva sa pravom EU, naročito iz oblasti kolektivnog upravljanja autorskim i srodnim pravima, kao i napredak u uspostavljanju evidencija o sprovođenju prava, koordinaciji nadležnih tijela, sprovođenju zajedničkih akcija i izvještavanju”, dodali su iz Ministarstva.

EK je, u Poglavlju 8 – Konkurencija, konstatovala da u oblasti zaštite konkurencije zakonski okvir pruža dobar nivo usklađenosti.

“Takođe, oblast državne pomoći je u velikoj mjeri u skladu sa pravnom tekovinom EU i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, kao i članovima 107 i 108 Ugovora i funkcionisanju EU”, rekli su iz Ministarstva.

Crna Gora je, u Poglavlju 15 – Energetika, postigla određeni napredak i sa izgrađenim kapacitetima umjereno je spremna da se nosi sa konkurentskim pritiskom i tržišnim uslovima koji vladaju u EU.

“Započela je implementacija nekoliko značajnih infrastrukturnih projekata, koji će transformisati Crnu Goru u izvoznika električne energije”, naveli su iz Ministarstva.

Iz EK su naveli da je u Poglavlju 20 – Preduzetništvo i industrijska politika, Crna Gora u dosadašnjem procesu pregovora realizovala niz aktivnosti i realizovala potrebno usaglašavanje sa principima i instrumentima na nivou EU.

“Kao važan preduslov na planu zatvranja ovog pregovaračkog poglavlja, nakon trogodišnje implementacije politike, usvojena je inovirana Industrijska politika Crne Gore za period od prošle do 2023. godine, čime su zaokružene aktivnosti na planu izrade adekvatnog industrijskog plana”, navodi se u saopštenju.

Njena implementacija će, kako se dodaje, kroz koordiniranu realizaciju akcionih planova obezbijediti povećanje konkurentnosti privrede i stimulativnog ambijenta za rast i razvoj malih i srednjih preduzeća.

U Poglavlju 28, koje se odnose na zaštitu potrošača i zdravlja, u izvještaju EK je navedeno da je primjetan napredak u vezi sa prošlogodišnjim preporukama, kada je riječ o usklađivanju sa pravnom tekovinom EU.

“Crna Gora je umjereno pripremljena za zaštitu potrošača i zdravlja. Što se tiče zakonodavnog okvira za zaštitu potrošača, pravni osnov Crne Gore osmišljen je tako da bude usklađen sa pravnom tekovinom EU”, navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o Poglavlju 30 – Vanjski odnosi, Crna Gora vrijedno radi na daljem usklađivanju legislative sa pravnim tekovinama EU i pored činjenice da je to poglavlje uspješno, privremeno zatvoreno.

“Aktivnosti Crne Gore prepoznate su i u izvještaju EK u kojem se navodi da je Crna Gora u ovoj oblasti postigla dobar nivo spremnosti i napredak u dijelu ispunjavanja preporuka iz prošle godine”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da veliku zahvalnost duguju kolegama koje su godinama unazad vrijednim i marljivim angažovanjem doprinijele napretku Crne Gore na putu ka ulasku u EU, kroz zahtijevan pregovarački proces i rad na pregovaračkim poglavljima.

Najčitanije

Uprava policije, budva, silovanje

Uhapšen osumnjičeni za silovanje

Podgorica, (MINA) – Službenici budvanske policije uhapsili su M.J. (21) iz Bijelog Polja osumnjičenog...