fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNaplaćeno 15,1 odsto više prihoda

Naplaćeno 15,1 odsto više prihoda

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava prihoda i carina (UPC) je od početka ove godine do 20. januara naplatila 81,27 miliona EUR budžetskih prihoda, što je 10,67 miliona EUR ili 15,1 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

UPC je naplatila poreskih i carinskih prihoda 9,1 miliona EUR ili 12,61 odsto više u odnosu na isti period 2019, odnosno 6,46 miliona EUR ili 8,63 odsto u odnosu na isti period 2020.

“Uprkos izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno zdravstveno osiguranje, kojima se ukidaju doprinosi za zdravstveno osiguranje na teret zaposlenog i poslodavca, dok država modelom budžetskog zdravstvenog osiguranja preuzima finansiranje cjelokupne populacije, i u tekućem mjesecu je ostvaren rezultat koji nas čini ponosnim”, navodi se u saopštenju UPC.

Iz UPC su rekli da u prilog tome ističu da je po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje u 2019. godini za uporedni period naplaćeno 4,16 miliona, a u ovoj godini 2,51 milion EUR i pored činjenice da je država preuzela finansiranje zdravstvenog osiguranja iz budžeta, odnosno primijenila tkakozvani Beveridge model.

“UPC treći mjesec zaredom nastavlja sa uspješnom naplatom budžetskih prihoda, zbog čega se i ovom prilikom želim zahvaliti svim urednim poreskim obveznicima”, dodaje se u saopštenju.

UPC je za prva tri mjeseca rada novog menadžmenta, odnosno od 21. oktobra prošle godine do 20. Januara, na čelu sa vršiteljkom dužnosti direktorice Milenom Petričević naplatila 510,6 miliona EUR.

“Time je ostvaren rast prihoda od 26,89 miliona EUR ili 5,56 odsto u odnosu na isti period rekordne 2019, odnosno 74,45 miliona EUR ili 17,07 odsto u odnosu na isti period 2020”, kazali su iz UPC.

U budućem periodu Uprava ima zadatak da postupa u skladu sa zakonskim propisima i da obezbijedi blagovremeno, tačnu i jednobraznu naplatu budžetskih prihoda.

“Menadžment Uprave će raditi u najboljem interesu i isključivo u interesu javnih prihoda dosljedno i jednobrazno primjenjujući propise i gradeći poresku administraciju sa integritetom”, poručili su iz UPC.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije