fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryNamjeravaju da drugu dionicu ugovore bez idejnog projekta

Namjeravaju da drugu dionicu ugovore bez idejnog projekta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada namjerava da izgradnju naredne dionice autoputa Bar – Boljare, od Mateševa do Andrijevice, ugovori pa istom principu kao prvu, od Podgorice do Mateševa i samo na osnovu idejnog projekta, saznaju Vijesti.

Ugovaranje izgradnje druge dionice autoputa Bar-Boljare samo na osnovu idejnog projekta, kako se navodi u tekstu, kao što je bio slučaj sa pravcem Podgorica – Mateševo, znači da će konačna cijena moći da raste jer se ostavlja značajan prostor za “naknadne i nepredviđene radove”.

Vijesti pišu da premijer Duško Marković i ministar saobraćaja Osman Nurković sada demantuju ono što su pričali prije godinu i po da su “zaboravljeni radovi” na autoputu trebalo da budu dio ugovora i ugovorene cijene, jer namjeravaju izgradnju naredne dionice Mateševo – Andrijevica da ugovore pa istom principu i samo na osnovu idejnog projekta.

Druga dionica bila bi dugačka 23 kilometra, a prema procjeni koštala bi 273 miliona EUR i gradila bi se dvije godine.

S obzirom da Vlada, kako se navodi, više ne može da se zadužuje, izgradnja nove dionica planirana je preko privatno-javnog partnerstva sa kineskom China Road and Bridge Corporation (CRBC).

Jedna od mogućih varijanti tog partnerstva je da Kinezi za izgradnju druge dionice Mateševo – Andrijevica dobiju na 20 godina pravo naplate putarine na obje dionice.

Kako navode Vijesti, Vlada želi da počne ga gradi drugu dionicu Mateševo – Andrijevica kako bi prva dobila na značaju i većem protoku vozila, ali i da bi se nastavio vještački rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na osnovu rasta investicija iz javne potrošnje.

S obzirom da je javni dug prešao 70 odsto BDP-a, kao i da se Crna Gora obavezala prema Svjetskoj banci (SB) i Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) da će smanjiti javni dug, izgradnja nove dionice ne može biti finansirana novim zaduženjem.

Iz Vlade su ranije najavili da su već počeli da pregovaraju sa graditejem prve dionice, CRBC-om, oko modaliteta izgradnje nove dionice preko privatno-javnog partnerstva.

Cijena putarine mogla bi sa porezom na dodatu vrijednost (PDV) iznositi oko četiri EUR, a Vlada bi kompaniji CRBC garantovala da će od putarine naplatiti trošak izgradnje, razumljivu kamatu i troškove održavanja i upravljanja autoputem.

Izgradnja prve dionice trebalo je da bude završena u maju ove godine, ali će kasniti najmanje 15 mjeseci.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije