fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNakon uragana Nicholasa cijene nafte pale na 75 USD

Nakon uragana Nicholasa cijene nafte pale na 75 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima na 75 USD budući da je energetska infrastruktura na jugu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) brzo obnovljena nakon uragana Nicholas, pa je nastavljeno otvaranje kapaciteta koje je blokirao uragan Ida.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 39 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 75,07 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 19 centi nižoj cijeni, od 72,42 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta je podstaklo neočekivano snažan pad zaliha sirove nafte u SAD-u prošle sedmice, 6,4 miliona barela. Analitičari su očekivali da će izvještaj američke vlade pokazati upola blaži pad.

Cijene su se stabilizoval budući da su američke kompanije u Meksičkom zalivu uspjele brzo obnoviti snabdijevanje gasom i strujom nakon što je uragan Nicholas protutnjao kroz Teksas i sada se mogu posvetiti popravku preostale štete koju je prije dvije sedmice izazvao uragan Ida.

“Budući da je Nicholas poštedio američku proizvodnju daljih velikih poremećaja, teško je zamisliti da bi cijene nafte u bliskoj budućnosti mogle dalje rasti”, rekao je Nishant Bhushan iz Rystad Energyja.

On je dodao da se nastavlja oporavak proizvodnih kapaciteta u SAD-u koje je pogodila Ida.

Značajniji pad cijena nafte zakočilo je poskupljenje energenata u Evropi, zbog niskih zaliha gasa i neuobičajeno slabog snabdijevanja tim energentom iz Rusije.

Referentna cijena evropskog gasa na holandskom tržištu TTF porasla je od januara više od 250 odsto.

Stvari će se skokom cijena gasa i uticajem tog poskupljenja na cijene nafte popraviti tek nakon jako teškog perioda, smatra Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Oporavak potražnje za naftom nagovještavaju i ovosedmični izvještaji, prema kojima će se globalna potrošnja nafte popeti iznad 100 miliona barela dnevno i dostići nivo iz pretpandemijske 2019. godine već u drugom tromjesečju sljedeće godine.

OPEC nije objavio kolika je u srijedu bila cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica. U utorak je iznosila je 73,29 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije