fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeNajviši nivoi indeksa na svjetskim berzama

Najviši nivoi indeksa na svjetskim berzama

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Svjetske berze prošle sedmice dostigle su najviše nivoe u istoriji, zahvaljujući ohrabrujućim pokazateljima iz najvećih globalnih ekonomija i boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice porastao 1,2 odsto, na 34.200 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,4 odsto, na 4.185 bodova, a Nasdaq indeks 1,1 odsto, na 14.052 boda, prenosi SEEbiz.

Novi rekordni dosezi Dow Jones i S&P 500 indeksa najviše se zahvaljuju rastu cijena dionica velikih tehnoloških kompanija, kao što su Apple, Microsoft i Facebook, te banaka.

S&P 500 indeks finansijskog sektora dostigao je rekordne nivoe jer su sve velike američke banke, koje su dosad objavile poslovne izvještaje, u prvom tromjesečju ostvarile veće zarade nego što se očekivalo.

Ojačao je i tehnološki sektor, koji je prethodnih sedmica znatno oscilirao, s obzirom da je prošle godine, na vrhuncu koronakrize, najviše porastao, pa se ulagači plaše da su cijene dionica tehnoloških divova previsoke.

„Premda su valuacije prilično visoke, puno je povjerenja da će velike tehnološke kompanije i dalje imati dovoljan tijek novca da bi opravdale te valuacije”, kazao je strateg u firmi T. Rowe Price Associates, Tim Murray.

Podršku tržištu pružio je i pad prinosa na desetogodišnje američke državne obveznice ispod nivoa od 1,6 odsto, prvi put od 25. marta.

Skok tih prinosa krajem marta iznad 1,75 odsto, najviši nivo u 14 mjeseci, izazvao je tada strahovanja da će američka centralna banka (Fed) zbog jačanja inflacije morati zaoštriti monetarnu politiku prije nego što se očekuje.

Međutim, čelnici Feda posljednjih sedmica neprestano ponavljaju da će rast inflacije ove godine biti privremen i da će Fed i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku kako bi podržao oporavak privrede, što je umirilo ulagače.

Optimizam na tržištu zahvaljuje se i podatku da je promet u trgovini na malo u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u martu skočio 9,8 odsto, nakon što su Amerikanci dobili od države dodatne gotovinske čekove za pomoć u koronakrizi.

Na oporavak ekonomije ukazuje i podatak o većem nego što se očekivalo padu broja novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u prošle sedmice, i to na najniži nivo u godinu.

„Za tržište dionica to su dvije sjajne vijesti – pad prinosa na obveznice i dobri ekonomski pokazatelji. To je upravo ono što želite vidjeti”, kazao je Murray.

Ulagače je ohrabrio i podatak da je u prvom tromjesečju kineski bruto domaći proizvod (BDP) skočio rekordnih 18,3 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, kada je privreda bila pod pritiskom izbijanja koronakrize.

U fokusu ulagača su i poslovni izvještaji kompanija i banaka za prvo tromjesečje, pri čemu je većina njih bolja nego što se očekivalo.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle oko 31 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Ostvari li se, bio bi to najveći skok zarada od kraja 2010. godine, kada se ekonomija oporavlja od finansijske krize.

I na evropskim berzama cijene dionica prošle sedmice su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,5 odsto, na 7.019 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,45 odsto, na rekordnih 15.459 bodova, a pariski CAC 1,9 odsto, na 6.287 bodova.

Zahvaljujući tome, STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica dostigao je najviši nivo u istoriji, nadoknadivši sve gubitke od početka koronakrize.

A na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je prošle sedmice oslabio 0,3 odsto, na 29.683 boda.

Zahvaljujući snažnom rastu Wall Streeta i evropskih berzi, MSCI indeks svjetskih berzi dostigao je u petak novi najviši nivo u istoriji.

Najčitanije