fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNajviše obveznica kupili Britanci i Njemci

Najviše obveznica kupili Britanci i Njemci

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, na čijem je čelu Milojko Spajić, objelodanilo je detalje emitovanja obveznica na međunarodnom tržištu, po osnovu kojih se država zadužila 750 miliona EUR.

Kamatna stopa iznosi 2,875 odsto, a rok dospijeća sedam godina, pišu Dnevne novine.

Kada je riječ o strukturi investitora, u pogledu regiona odakle dolaze, najviše su zastupljeni investitori iz Velike Britanije, i to 22 odsto, Njemačke 13 odsto, Sjedinjenih Američkih Država (SAD) 13 odsto, zemlje centralne i istočne Evrope 11 odsto, ostatak Evrope 37 odsto i iz Crne Gore 2,3 odsto.

“U pogledu oblasti poslovanja investitora najviše su zastupljeni investicioni fondovi sa 65 odsto, banke sa 19 odsto, penzioni fondovi sa 13 odsto, te hedž fondovi sa oko tri odsto”, navodi se u Informaciji o rezultatima emisije obveznica na međunarodnom tržištu.

Takođe, Ministarstvo finansija je objavilo i detalje o proviziji, za uspješno završeni posao emitovanja obveznica na međunarodnom tržištu.

U dokumentu je navedeno da je kompanija Linklejters angažovana kao pravni konsultant u emisiji obveznica. Ugovorom su definisali naknadu od 125 hiljada EUR za taj posao, bez poreza i naknada. Od te sume 100 hiljada EUR je osnovna naknada Linklejtersu, a 25 hiljada naknada za uspješno obavljeni posao.

U ime Crne Gore ugovor sa Linklejtersom je potpisao ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, dok je u ime pomenute kompanije to učinio Jaroslav Aleksejev.

U pogledu oblasti poslovanja investitora najviše su zastupljeni investicioni fondovi sa 65 odsto, banke sa 19 odsto, penzioni fondovi sa 13 odsto, te hedž fondovi sa oko tri odsto, navodi se u Informaciji o rezultatima emisije obveznica na međunarodnom tržištu.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević, kazao je da je očigledno da su nova vlada i Demokratska partija socijalista zajedno pripremali zaduženje od 750 miliona EUR.

On je naveo da je dobio dio materijala o zaduženju koji je u nadležnosti ministra finansija Milojka Spajića, ali da nije još dobio materijale koji su u nadležnosti Vlade.

“Očigledno, nova Vlada i Demokratska partija socijalista zajedno su pripremali zaduženje od 750 miliona EUR. O detaljima tokom rasprave o pokretanju parlamentarne istrage na sjednici Skupštine”, napisao je Konjević na svom Twitter nalogu.

Najčitanije

djeca, potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Danas potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Podgorica, (MINA) – Potpredsjednik Vlade Dragoslav Šćekić potpisaće danas Deklaraciju o djeci, mladima i...