fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNajviše aplikanata želi da investira u sjever Crne Gore

Najviše aplikanata želi da investira u sjever Crne Gore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Najviše aplikanata za ekonomsko državljanstvo, njih tri četvrtine, odlučuje se za investicije na sjeveru, dok ostatak želi da investira na crnogorskom primorju, saopštio je direktor kancelarije Henley & Partners u Crnoj Gori, Rade Ljumović.

On je Pobjedi rekao da je petina interesenata je iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kao i da najave da će se program ekonomskog državljanstva završiti s ovom godinom utiče na aplikante.

Ljumović, međutim, smatra da su program tek nagovijestili svijetu i da bi u slučaju njegovog nastavka već naredne godine bilo 400 aplikacija i dodatnih 55 miliona EUR u državnom budžetu.

Henley & Partners je svjetski lider u oblasti programa za sticanje prebivališta i državljanstva putem ulaganja. Kompanija je integrisana do visokog nivoa i kvalifikovani profesionalci rade, kao jedan tim, u preko 35 kancelarija širom svijeta.

“Svake godine stotine bogatih i uspješnih pojedinaca i njihovih savjetnika oslanjaju se na našu stručnost i iskustvo u ovoj oblasti. Sami koncept plana za sticanje prebivališta i državljanstva kreirala je naša kompanija prije 30-ak godina”, kazao je Ljumović.

On je dodao da, što se tiče kompanije Henley & Partners, značajno interesovanje vlada iz zemalja bivšeg Sovjetskog saveza, a oko deset procenata aplikacija dolazi iz Kine.

“Značajan generator je Srednji istok, a posebno je interesantno da gotovo petinu interesa za program u Crnoj Gori iskazuju aplikanti iz SAD, i tu imamo zbilja sjajne pojedince i ugledna imena iz oblasti svjetske IT industrije, za koje se iskreno nadam da ih kao društvo nećemo pustiti, već ćemo ih, jednom kada postanu naši državljani i dijelom godine i sugrađani, dodatno uključiti i animirati da nam pomognu da ostvarimo naše vizije da postanemo moderno, evropsko, digitalno društvo”, rekao je Ljumović.

On je naveo i da ko poznaje geopolitiku, neće biti iznenađen što postoji dosta aplikanata iz Južne Afrike.

Ljumović je podsjetio da je Henley & Partners jedan od tri akreditovana agenta. Oni 2019. nijesu bili u mogućnosti da predaju aplikacije, jer nije bilo izlistanih projekata, prošlu je obilježila pandemija, dok u ovoj računaju da će predati između 130 i 150 aplikacija.

“Kada bi se program u ovoj formi i kapacitetu nastavio, čemu se prirodno nadam, procjenjujem da bi svi akreditovani agenti mogli da predaju 400 aplikacija u narednoj godini”, saopštio je Ljumović i dodao da, na osnovu dijela za donaciju od 100 hiljada EUR i vladinih naknada koje iznose 35 hiljada po aplikaciji, u prosjeku očekuje oko 55 miliona EUR prihoda za državni budžet.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova su Pobjedi kazali da su u posljednjih godinu pozitivno riješena 204 zahtjeva za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom po osnovu posebnog programa, od čega 62 zahtjeva za aplikante i 142 zahtjeva za članove njihovih porodica.

Ministarstvu su od predsjednika Vlade dostavljena 192 predloga za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom i isti se odnose na 192 aplikanta i 444 člana njihovih porodica, što ukupno čini cifru od 636 osoba koje su aplicirala za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom po osnovu posebnog programa ulaganja, od čega se zahtjevi za 344 osobe trenutno nalaze u proceduri.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Na Wall Streetu oprez

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni,...