fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNajavljuju protest zbog otvaranja rudnika Brskovo

Najavljuju protest zbog otvaranja rudnika Brskovo

Mojkovac, (MINA-BUSINESS) – Članovi udruženja Prijatelji Mojkovca najavili su protest protiv otvaranja Rudnika olova, cinka i drugih teških metala Brskovo, jer ne žele ponovo jalovište u tom gradu, pišu Vikend novine.

U rudniku Brskovo je, prema najavama, trebalo da bude otvoren površinski kop, ali i novo jalovište. Međutim, od toga zasad neće biti ništa, jer koncesionar nije pribavio potrebne dozvole, saglasnosti i urbanističko-tehničke uslove, što je prema ugovoru o koncesiji bio obavezan.

Predstavnici udruženja Prijatelji Mojkovca smatraju da bi zbog toga ugovor trebalo automatski raskinuti, a za predstojeću nedjelju su najavili protestnu kolonu protiv otvaranja rudnika ili bilo kakvih radova u njemu.

“Očekujemo da nadležni nastave da se bave problemom rudnika i svega lošeg što on nosi. Zasad nijesmo do kraja zadovoljni njihovim pristupom, ali nama je važno da smo uspjeli da skrenemo pažnju i prepoznamo određene nedostatke, kao što je proširenje zone istraživanja i eksploatacije u zoni nacionalnog parka. Pokazali smo javnosti o kakvom se investitoru radi i kakve su mu namjere”, rekli su predstavnici udruženja.

Prema ugovoru o koncesiji od decembra 2010. godine jasno se vidi da investitor bivši i sadašnji, već 11 godina ne uspijeva da prati dinamiku predviđenu tim dokumentom i da su do sada urađena četiri aneksa.

Tako je članom tri aneksa dva ugovora za izvršene izmjene člana 34, kao raskidna klauzula definisan i slučaj ukoliko koncesionar ne dobije urbanističko tehničke uslove od nadležnog organa, što je jedan od uslova za dobijanje odobrenja za ekspoataciju mineralne sirovine na eksploatacionom polju i odobrenja za izvođenja radova po glavnom rudarskom projektu.

Aneksom četiri ugovora, od novembra 2016. godine, u dijelu vremenske dinamike i obaveza koncesionar se obavezuje da najkasnije za četiri godine izradi rudarsko tehničku dokumentaciju i pribavi odobrenja, dozvole i saglasnosti za ispunjavanje uslova za eksploataciju mineralne sirovine i dobijanje odobrenja za izvođenje radova po glavnom rudarskom projektu eksploatacije na istraženim ležištima.

Iz udruženja Prijatelji Mojkovca kazali su da se koncesionar obavezuje i da na kraju druge, četvrte i šeste godine koncedentu dostavi obavještenje o ulasku u novu fazu realizacije koncesije, što ne može biti uslovljeno novim zahtjevima po pitanju rokova za izvršenje ugovornih obaveza ili mijenjanjem postojećih uslova ugovora.

Ukoliko koncesionar ne realizuje obaveze, koncedent može raskinuti ugovor na štetu koncesionara.

Predstavnici udruženja su dodali da je ugovorom definisano da je pribavljanje odobrenja i saglasnosti za eksploataciju, donošenje prostorno-planske dokumentacije i izdavanje urbanističko tehničkih uslova, isključivi rizik koncesionara.

“Pošto koncesionar nije pribavio potrebne dozvole, saglasnosti i urbanističko-tehničke uslove, smatramo da ugovor treba automatski raskinuti. Skrećemo pažnju nadležnim da se ne bave pravnom gimnastikom i na taj način obezbjeđuju nove rokove, anekse za istraživanja ili bilo šta drugo na ovom terenu, jer postoje odlučni građani koji će čuvati državu od amatera, kvazi investitora i trgovaca na berzi”, poručili su iz udruženja Prijatelji Mojkovca.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...