fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNajavili moguće gašenje KAP-a zbog cijena struje

Najavili moguće gašenje KAP-a zbog cijena struje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava Kombinata aluminijuma (KAP) najavila je radnicima da se pripreme za postepeno gašenje ćelija u Elektrolizi, odnosno prestanak proizvodnje aluminijuma od 15. decembra, zbog visokih cijena struje od 1. januara, kada im ističe ugovor o snabdijevanju sa Elektroprivredom (EPCG).

KAP sada plaća struju po cijeni od 45 EUR po megavatu, plus porez na dodatu vrijednost (PDV), dok je posljednjih mjeseci ona na međunarodnim berzama dostigla cijenu od 250 EUR po megavatu zbog gasne i energetske krize na evropskom kontinentu, pišu Vijesti.

EPCG nije spremna da trpi gubitke, jer i sama nabavlja dio struje iz uvoza, zbog čega je KAP-u dala ponudu za narednu godinu od 183 EUR za megavat, koju podgorička kompanija ne može da izdrži.

Iz Uniproma, koji je od avgusta nakon prestanka stečaja postao vlasnik KAP-a, Vijestima su potvrdili da neće moći da posluju sa novim cijenama struje i da će u tim uslovima ugasiti kompaniju čime će 500 ljudi ostati bez posla.

”Postojeći ugovor s EPCG ističe krajem godine, a dogovora o nastavku saradnje nije bilo, jer, između ostalog, nije ispunjen osnovni uslov, a to je kategorizacija Uniprom KAP-a u direktne potrošače uz utvrđivanje cijene koja bi važila za Uniprom KAP. Dobili smo nacrt ugovora da od 1. januara plaćamo cijenu na način što će se 1. februara uzeti prosječna cijena zvaničnog izvještaja za BAND profil sa Mađarske berze za januar i na to odobriti popust od 15 odsto kod urednog plaćanja, što bi iznosilo 183,48 EUR po MWh”, rekli su iz Uniproma.

Njima su iz EPCG objasnili da je taj predlog uslijedio zbog izmijenjenih okolnosti na trzištu.

”Ne želimo da pristanemo na takvu diskriminaciju zbog čega i počinjemo sa pripremama za zatvaranje tri fabrike – Elektrolize, Anoda i Livnice i to poslije 50 godina rada, što istovremeno znači i otpuštanje 500 radnika. Očigledna je namjera EPCG da diskriminiše KAP i učini nemogućim buduće poslovanje, što je samo nastavak jednog ogromnog pritiska na kompaniju Uniprom s jednim jedinim ciljem – njenim uništavanjem”, kazali su iz Uniproa.

Oni su dodali da je problem što se na taj način uništava život tri hiljade članova porodica, ali i crnogorski budžet.

Uniprom je preuzeo upravljanje proizvodnjom KAP-a u julu 2014. godine, godinu nakon uvođenja stečaja. Oni navode da su od tada EPCG za struju redovno platili 125,7 miliona EUR i da nemaju dugovanja. Redovno su plaćali i drugim državnim energetskim kompanijama udio za struju – Crnogorskom operatoru tržišta električne energije (COTEE) 4,7 miliona i Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES) 15,9 miliona.

“Po nama je najprihvatljivije bilo vezati cijenu električne energije tako da prati cijenu aluminijuma na berzi, što nije prihvaćeno. KAP je plaćao fiksnu cijenu električne energije i kada je ona bila ispod troškova proizvodnje u prošloj godini, pa takve tržišne uslove nijesmo nudli EPCG-u radi dobijanja niže cijene. Sada bi prema ponuđenoj cijeni trošak električne energije za proizvodnju jedne tone aluminijuma bila 3,1 hiljadu USD, dok je prodajna cijena tone aluminijuma 2,93 hiljade USD”, saopšteno je iz Uniproma.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja saopštili su da ne mogu da utiču na cijene struje, kao i da je EPCG kompanija koja posluje po tržišnim uslovima i ima pravo i slobodu da cijenu svoje robe ugovara samostalno i pod uslovima koje cijeni održivim po kompaniju.

”Podsjećamo da je Vlada isplatila otpremnine svim bivšim radnicima KAP-a koji su se u fabrici našli u momentu otvaranja stečaja. Za tu svrhu izdvojila je gotovo pet miliona EUR za zbrinjavanje 291 bivšeg radnika. Pravo učešća u socijalnom programu su imali radnici koji su se zatekli u fabrici u momentu otvaranja stečajnog postupka, a koji nijesu imali mogućnost nastavljanja radnog angažmana kod novog poslodavca”, rekli su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da je Prviredeni sud zaključio stečajni postupak u KAP-u krajem avgusta, dok je kod novog poslodavca Uniprom KAP zaposlena samo jedna osoba.

Iz EPCG su kazali da nijesu informisani da je uprava Uniproma dala upustvo radnicima da počnu sa pripremama gašenja ćelija Elektrolize.

”Činjenica je da je menadžment EPCG, u skladu sa zakonskim obavezama i ranijom praksom, proslijedio više puta pozivno pismo upravi Uniproma sa ciljem definisanja novog ugovora, jer tekući ističe do kraja godine. Do sada nijesmo zvanično dobili nikakav odgovor na naš poziv, a još čekamo odgovor na posljednji dopis upućen 29. novembra”, naveli su iz EPCG.

Shodno poslovnoj politici, te Zakonu o energetici, a u svjetlu istorijskog rasta i poremećaja tržišnih cijena, kako električne energije, tako i cijene aluminijuma, EPCG je blagovremeno predložila nacrt cjenovne politike za novi ugovor o kojem bi raspravljali na sastanku sa predstavnicima Uniproma.

Prema važećem ugovoru za ovu godinu, EPCG je isporučivala Unipromu električnu energiju po cijeni od 45 EUR po MWh.

”Sredinom godine ove godine došlo je do drastičnog poremećaja tržišta cijene električne energije i da su se one kretale i do 400 EUR po MWh, dok je trenutna cijena oko 250 EUR po MWh, dakle nekoliko puta veća od isporučene Unipromu. Prosječna cijena po kojoj je EPCG uvozila električnu energiju za prethodnih 11 mjeseci ove godine je 92 EUR po MWh”, rekli su iz EPCG.

EPCG je u prethodnom period od 11 mjeseci isporučila Unipromu 526,42 hiljade MWh električne energije i po tom osnovu prihodovala oko 23,7 miliona EUR, a ako se to uporedi sa ostvarenim cijenama na HUPX berzi, isporučena električna energija bi iznosila 53,4 miliona EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije