fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNajave preuzimanja kompanija podstakle rast indeksa

Najave preuzimanja kompanija podstakle rast indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na Wall Streetu u ponedjeljak su porasle, dok je Nasdaq indeks dostigao rekordni nivo, jer su ulagače ohrabrile najave preuzimanja i spajanja kompanija.

Dow Jones je ojačao 0,89 odsto na 26.664 boda, dok je S&P 500 porastao 0,72 odsto na 3.294 poena, a Nasdaq indeks 1,47 odsto na rekordna 10.902 boda, prenosi Hrportfolio.

Među najvećim dobitnicama bila je dionica Microsofta s rastom cijene od 5,6 odsto, nakon što je taj tehnološki div objavio da namjerava da preuzme američko poslovanje aplikacije TikTok, koja je u vlasništvu kineske kompanije.

Dionica ADT-a poskupila je više od 50 odsto, nakon vijesti da Alphabet, krovna kompanija Googlea, namjerava da kupi sedam odsto udjela u toj kompaniji za sigurnosna rješenja kuća.

Cijena dionice Varian Medical Systemsa skočila je više od 20 odsto, nakon vijesti da za 16 milijardi USD želi da je otkupi njemačka kompanija Siemens Healthineers.

Snažno je porasla i cijena dionice Applea, 2,5 odsto, jer su ulagači i dalje pod utiskom odličnih kvartalnih poslovnih rezultata tog tehnološkog diva, objavljenih prošle sedmice. Tako se tržišna vrijednost najveće američke kompanije približila nivou od dva biliona USD na samo oko 140 milijardi USD.

Zahvaljujući tome, S&P 500 indeks informacijsko-tehnološkog sektora skočio je 2,5 odsto, znatno više od ostalih sektorskih indeksa.

U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati, a dosad je više od 80 odsto kompanija, koje su objavile izvještaje, nadmašilo očekivanja analitičara. Doduše, očekivanja su niska, pa tako analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa za otprilike 30 odsto manje nego godinu prije.

Podršku tržištu pruža i nada ulagača da će demokratski i republikanski predstavnici u Kongresu ovih dana usuglasiti nove podsticajne mjere, vrijedne bilion USD, s obzirom da neke od sadašnjih mjera za pomoć nezaposlenima ističu.

U martu su zbog izbijanja koronakrize berzanski indeksi oštro pali, ali su posljednjih mjeseci nadoknadili veliku većinu gubitaka zahvaljujući dosad nezabilježenim podsticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama.

Tako je Nasdaq indeks u ponedjeljak dostigao novi rekordni nivo, dok je S&P 500 indeks udaljen od rekorda, dostignutog krajem februara, samo oko tri odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su u ponedjeljak porasle. Londonski FTSE ojačao je 2,29 odsto na 6.032 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 2,71 odsto na 12.646 bodova, a pariski CAC 1,93 odsto na 4.875 bodova.

Najčitanije