fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNagovještaji snažne potražnje podigli cijene nafte iznad 83 USD

Nagovještaji snažne potražnje podigli cijene nafte iznad 83 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 83 USD, podržane poboljšanim izgledima za potražnju nakon usvajanja infrastrukturnog paketa u američkom Kongresu i solidnog rasta kineskog izvoza u oktobru.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 70 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 83,44 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 80 centi nižoj cijeni, od 82,07 USD.

Trgovce je ohrabrilo usvajanje bilion USD vrijednog paketa ulaganja u infrastrukturu u američkom Kongresu koji bi trebalo da podstakne ekonomski rast i potražnju za gorivom, prenosi SEEbiz.

Dobar je znak za naftna tržišta i neočekivano snažan rast kineskog izvoza u oktobru, koji prema tumačenjima analitičara odražava povećanje globalne potražnje uoči sezone zimskih praznika i poboljšanje u lancima snabdijevanja nakon poremećaja izazvanih koronakrizom.

Čini se da će porasti i globalna potražnja za gorivom za mlazne avione, s obzirom na to da sve više vlada ublažava koronamjere u avio-saobraćaju.

Podsticaj cijenama bila je i objava Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika da će i u posljednjim mjesecima ove godine i na početku naredne povećati snabdjevanje za skromnih 400 hiljada barela dnevno, s obzirom na to da bi pandemija mogla donijeti nova neugodna iznenađenja.

Krajem prošle sedmice Saudijska Arabija, vodeći izvoznik nafte u OPEC-u, podigla je cijene tog energenta za isporuke u decembru kupcima u Aziji.

“Saudijska Arabija računa da će narednih nekoliko sedmica ponuda biti tijesna, pa je njena službena prodajna cijena za azijske kupce povećana 1,4 USD po barelu”, kazao je Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je OPEC+ da proizvodi više nafte kako bi se ublažio rast cijena, a u subotu je naveo da njegova administracija ima i “druge alate” kojima može riješiti taj problem.

Američka ministarka za energetiku, Jennifer Granholm, u ponedjeljak je saopštila da Vašington razmatra moguće opcije za ograničavanje cijena benzina i grijanja, a neki analitičari smatraju da bi se mogli odlučiti za prodaju nafte iz strateških rezervi.

“Biden želi da svi povećaju snabdijevanje, ali razmotriće i druge opcije koje su mu na raspolaganju i nadamo se da će odluka biti objavljena ove sedmice”, rekla je Granholm.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 80,11 USD, što znači da je bila 31 cent jeftiniji nego dan ranije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije