fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNafta pojeftinila

Nafta pojeftinila

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 110 USD, pod pritiskom jačeg dolara i zabrinutosti za potražnju zbog strogih mjera suzbijanja Covida-19 u Kini, najvećem uvozniku “crnog zlata” u svijetu.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila 2,27 USD niža u odnosu na prethodno zatvaranje, spustivši se na 110,12 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 2,39 USD nižoj cijeni, od 107,38 USD, prenosi Hina.

Na početku sedmice barijeru cijenama stvarao je jači dolar, koji je dostigao najvišu vrijednost u posljednje dvije decenije, što znači da je nafta skuplja za kupce s drugim valutama.

Trgovci se pribojavaju podizanja ključnih kamatnih stopa i recesije, nakon što su postrožene i proširene mjere suzbijanja Covida-19 zakočile izvoz u Kini, drugoj privredi svijeta.

“Još nijesmo osjetili posljedice urušavanja kineske potražnje za naftom”, upozorio je Stephen Brennock iz PVM-a, prognoziravši da će Međunarodna agencija za energetiku (IEA) u narednim izvještajima sniziti prognoze potražnje za naftom.

Kineski uvoz sirove nafte pao je u prva četiri mjeseca 4,8 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, iako je u aprilu porastao gotovo sedam odsto.

Silaznu putanju cijena potvrdila je i Saudijska Arabija, najveća svjetska izvoznica, sniženim cijenama za isporuke za Aziju i Evropu u junu.

“Ruska proizvodnja je početkom maja porasla u odnosu na april”, rekao je potpredsjednik Vlade, Aleksander Novak, naglasivši da se proizvodnja stabilizovala nakon pada u aprilu zbog sankcija kojima su zapadne zemje reagovale na rusku invaziju na Ukrajinu.

Evropska komisija (EK) je prošle sedmice predložila postupnu obustavu uvoza ruske nafte, a njen predlog podigao je cijene na londonskom i američkom tržištu drugu sedmicu zaredom. No, predlog ove sedmice moraju da podrže sve zemlje Evropske unije (EU), a dogovor za sada nije na pomolu.

Nakon predloga EU, Grupa najbogatijih zemalja svijeta (G7) obećala je u nedjelju da će zabraniti ili postupno obustaviti uvoz ruske nafte, a Vašington je Rusiji uveo i nove sankcije.

Japan, član G7 i jedan od pet najvećih uvoznika sirove nafte u svijetu, objavio je da će u načelu zabraniti uvoz ruske sirove nafte, dodavši ipak da mu treba vremena, prema riječima premijera Fumija Kishide.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u odvojenom izviještaju da je cijena barela korpe nafte njenih članica u petak iznosila 114,37 USD, što znači da je poskupio 1,33 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...