fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNafta na blizu 109 USD

Nafta na blizu 109 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte ponovo su u srijedu porasle na međunarodnim tržištima, približivši se vrijednosti od 109 USD, zbog pada zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i zabrinutosti zbog smanjenog snabdijevanja iz Rusije i Libije.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 1,46 USD u odnosu na prethodno zatvaranja i iznosila je 108,71 USD, prenosi Hina.

U Njujorku se barelom u ugovorima s rokovima isporuka u maju trgovalo po 1,5 USD višoj cijeni, od 104,06 USD. U ugovorima za isporuku u junu bio je plusu 1,51 USD i cijena mu je iznosila 103,57 USD.

Cijene su na oba tržišta u utorak naglo pale, nakon što je Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio procjenu rasta svjetske ekonomije za skoro cijeli procentni poen, zbog ekonomskih posljedica ruskog rata u Ukrajini.

Iz MMF-a su upozorili i da je inflacija postala prijetnja za mnoge zemlje.

“Slabljenje rasta i jačanje inflacionih pritisaka mogu značiti samo jedno – nad svjetskom privredom nadvio se oblak stagflacije”, objansio jr Stephen Greenock iz P.M.-a.

U srijedu su cijene nafte ponovo porasle, podržane izgledima tijesnog snabdijevanja zbog sankcija Rusiji, drugom izvozniku nafte u svijetu i ključnom evropskom dobavljaču.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici proizveli su u martu 1,45 miliona barela dnevno, manje nego što su planirali, budući da se ruska proizvodnja nakon zapadnih sankcija počela smanjivati, pokazao je izvještaj grupe.

Zabrinutost su dodatno pojačali poremećaji u snabdijevanju iz Libije i Kazahstana.

“Libija je bila prisiljena da zatvori proizvodnju 550 hiljada barela dnevno, zbog talasa blokada na velikim naftnim poljima i izvoznim terminalima”, saopštila je u srijedu Nacionalna naftna korporacija.

Kazahstanski izvoz je smanjen zbog oštećenja terminala Kaspijskog gasovodnog konzorcijuma (CP) na Crnom moru. On isporučuju oko 80 odsto kazahstanskog izvoza, a trenutno radi sa pola kapaciteta.

Podršku cijenama pružio je i podatak o padu zaliha sirove nafte u SAD-u u prošloj sedmici, za 4,5 miliona barela, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu (API), objavljene u utorak.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u utorak iznosila 110,52 USD, što znači da se nije značajnije promijenila u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije