fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNadležni organi da zaštite radnike KAP-a

Nadležni organi da zaštite radnike KAP-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Unija slobodnih sindikata (USSCG) apelovala je na nadležne institucije da odgovorno shvate najnovija dešavanja u Kombinatu aluminijuma (KAP), zaštite zaposlene od pritisaka i omoguće im ostvarivanje radnih i sindikalnih prava koja su im zagarantovana Ustavom, međunarodnim i nacionalnim zakonodavstvom.

Iz USSCG je saopšteno da je vlasnik kompanije Uniprom, koja upravlja KAP-om, Veselin Pejović, najavio da će prekinuti radni odnos 600 zaposlenih u toj fabrici kada se pred skupštinskom Komisijom za praćenje i kontrolu postupka privatizacije povela debata o položaju zaposlenih KAP-a.

“Takvu najavu doživljavamo kao izraz njegove nemoći u nedostatku argumenata za opravdanje višegodišnjeg obespravljivanja radnih i sindikalnih prava zaposlenih u KAP-u, ali je, ipak, svi u društvu moramo ozbiljno shvatiti”, navodi se u saopštenju.

KAP je, kako su ocijenili, isuviše važan subjekt u privredi Crne Gore da bi država dozvolila bilo kojem pojedincu da se olako igra njegovim gašenjem.

“Shvatio je to veoma dobro i većinski vlasnik KAP-a, jer je odmah nakon takve izjave, preko svojih poslovođa i menadžera u KAP-u, pokrenuo inicijativu potpisivanja iznuđene podrške zaposlenih kojima, u strahu za sopstvenu egzistenciju, ne preostaje ništa nego da takvu inicijativu i private”, navodi se u saopštenju.

USSCG apeluje na nadležne institucije da odgovorno shvate najnovija dešavanja i izjavu većinskog vlasnika KAP-a.

Iz te sindikalne organizacije su podsjetili da su godinama unazad ukazivali na izuzetno težak položaj u kojem se, nakon uvođenja stečaja, našlo oko 500 zaposlenih KAP-a.

“Zaposlenima koji rade u najprljavijoj industriji sa zastarjelom proizvodnom tehnologijom, i to puno radno vrijeme i u tri smjene, zahvaljujući besprimjernom tumačenju zakona od Privrednog suda i stečajne uprave, uskraćena su sva prava iz radnog odnose”, navodi se u saopštenju.

Iz USSCG su rekli da se takvo tumačenje propisa obrazlaže činjenicom da se stečaj uvodi kako bi se zaštitio interes povjerilaca.

“Pa nije valjda da na svijetu postoji zakonodavac koji bi propisao da se nečije pravo štiti zakidanjem prava drugih, u ovom slučaju zaposlenih KAP-a”, pitali su iz USSCG.

Zahvaljujući takvom tumačenju, poslodavac u KAP-u je, preko “grbače” zaposlenih i na njihovu neprocjenjivu štetu, samo po osnovu zakidanja prava na plaćeno odsustvo i godišnji odmor, tokom prethodnih godina ostvario ekstra profit.

“KAP je jedino preduzeće u Crnoj Gori koje je u stečajnom postupku ukinulo radna i sindikalna prava zaposlenima koji su bili radno angažovani nakon uvođenja stečaja. Zašto je to tako treba pitati nadležne institucije”, kazali su iz USSCG.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...