fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNadaju se brzoj liberalizaciji preventivnih mjera za dolazak gostiju iz Srbije

Nadaju se brzoj liberalizaciji preventivnih mjera za dolazak gostiju iz Srbije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Turistička organizacija Budve (TOB) pozdravila je odluku Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) o otvaranju granica sa Rusijom i nada se brzoj liberalizaciji preventivnih mjera za dolazak gostiju iz Srbije.

“Turisti iz Rusije su tokom prošle godine bili najbrojniji po broju dolazaka i noćenja u Budvi, pa u potpunosti podržavamo odluku NKT-a da se gostima sa tog značajnog emitivnog tržišta dozvoli ulazak u našu državu bez ikakvog ograničenja”, saopštili su iz TOB-a.

U TO Budva naveli su da su prošle godine gosti iz Rusije u ukupnom broju ostvarenih dolazaka učestvovali sa 24 odsto, dok je njihovo učešće u ukupnom broju ostvarenih noćenja čak 34 odsto.

“Očekujemo da se u što kraćem vremenskom roku, s obzirom na to da turistička privreda već trpi ogromne finansijske gubitke, o čemu nas svakodnevno obavještavaju, otvore granice i za dolazak individualnih gostiju iz Ukrajine, koja ima manji broj zaraženih u odnosu na Rusiju”, dodaje se u saopštenju.

Iz TOB-a su rekli da je od posebnog značaja liberalizacija preventivnih mjera za dolazak gostiju iz Srbije, a smatraju da bi najadekvatnije bilo primjeniti principe koji su uspostavljeni sa Bosnom i Hercegovinom.

“S obzirom na zvanične informacije iz Srbije da su do 20. avgusta popunjeni svi termini za PCR testiranje na sopstveni zahtjev, te da se dnevno u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu, na primjer može testirati svega 30 osoba, predlažemo Institutu za javno zdravlje Crne Gore da turistima iz Srbije, pored negativnog PCR testa omogući i ulazak u Crnu Goru sa ELISA serološkim testom ili ECLIA testom”, rekli su iz TOB-a.

Oni su naveli da se ovogodišnja turistička sezona ni u jednom segmentu ne može porediti sa prethodnim godinama, ali sada, početkom avgusta, uz sve poštovanje mjera i preporuka nadležnih institucija o prevenciji i suzbijanju epidemije koronavirusa, mora se ozbiljno razmišljati o budućim potezima koji će na najbrži i najadekvatniji način bar u jednom dijelu pomoći turističkoj privredi i građanstvu koje se umnogome oslanja na dobru turističku godinu.

Najčitanije