fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNada u vakcinu podigla cijene nafte

Nada u vakcinu podigla cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 50 USD, podstaknute nadom da će uvođenje vakcine protiv koronavirusa podići globalnu potražnju za gorivima, dok je eksplozija tankera u Saudijskoj Arabiji izazvala napetosti na tržištu.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 50,57 USD. Na američkom tržištu barel je bio u plusu 54 centa i njime se trgovalo po 47,11 USD, prenosi SEEbiz.

Cijene podstiče i neizvjesnost zbog ponude, nakon što je brodarska kompanija saopštila da je pogođen tanker tokom pražnjenja u saudijskoj luci Džeda.

“Cijenu u Londonu podstiču finansijska i fizička zbivanja. Dolar opada, krivulja sirove nafte na londonskom tržištu je u nazadovanju, a vakcine se uvode. Mislimo da će cijene nastaviti da rastu”, rekao je glavni robni analitičar SEB-a, Bjarne Schieldrop.

Cijena nafte na londonskom i američkom tržištu raste već šestu sedmicu zaredom, u njenom najdužem periodu dobitka od juna.

Sjedinjene Američke ržave (SAD) počele su kampanju vakcinisanja protiv koronavirusa, što jača nadu da bi se ograničenja zbog pandemije mogla uskoro okončati i poduprijeti potražnju najvećeg svjetskog naftnog potrošača.

Produženje pregovora o Brexitu takođe je u ponedjeljak podstaknulo finansijska tržišta.

Glavne evropske zemlje nastavile su s mjerama zaključavanja kako bi spriječile širenje zaraze, koja je potopila potražnju za gorivima. Njemačka od srijede namjerava da uvede strože mjere zaključavanja u borbi protiv virusa.

U SAD su energetske kompanije prošle sedmice ostvarile najveći sedmični rast broja bušotinskih postrojenja za naftu i zemni gas nakon januara.

Odvojena dva požara dogodila su se u nedjelju na nigerijskom terminalu za izvoz sirove nafte Qua Iboe i na naftnom gasovodu u Iranu, ali ti incidenti su uglavnom obuzdani.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je cijena barela sirove nafte iz korpe njenih članica u petak iznosila 49,58 USD, što znači da je porasla 71 cent u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

skupština, Andrija Mandić, iseljenici, turska, državljanstvo, bedri gul muković

Pitanje državljanstva iseljenika pokrenuto u parlamentu

Podgorica, (MINA) - Pravna služba Skupšine radi na iznalaženju rješenja za ostvarivanje prava na...