fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeNada u skoro otvaranje ekonomije podstakla indekse

Nada u skoro otvaranje ekonomije podstakla indekse

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Wall Streetu u utorak su značajno porasle, jer se ulagači nadaju da je širenje koronavirusa blizu vrhuncu i da će Vašington uskoro početi da popušta restrikcije koje su paralizovale djelove ekonomije.

Dow Jones skočio je 2,39 odsto na 23.949 bodova, dok je S&P 500 porastao 3,06 odsto na 2.846 poena, a Nasdaq indeks 3,95 odsto na 8.515 bodova, prenosi Hina.

Znatan skok indeksa zahvaljuje se nadi ulagača da je širenje koronavirusa blizu vrhuncu i da će se uskoro olabaviti restrikcije na poslovanje kompanija.

Savjetnik u Bijeloj kući, Larry Kudlow, kazao je da će nafrednih dana američki predsjednik, Donald Trump, najaviti ponovno otvaranje ekonomije u nekim djelovima zemlje, jer se čini da zdravstvena kriza slabi, iako su guverneri pojedinih država poručili da odluke o ponovnom pokretanju poslovanja leže na njima.

„Tržište je poraslo zahvaljujući izgledima da bi se privreda ukoro mogla ponovo da se otvori i da bi širenje koronavirusa moglo dostići neku vrstu vrhunca”, rekao je ekonomista u firmi Spartan Capital Securities, Peter Cardillo.

On je upozorio da bi tržište u narednim sedmicama i mjesecima moglo biti pod pritiskom zbog makroekonomskih izvještaja, koja će tek pokazati kakve je ekonomske štete izazvao koronavirus.

„Vidjećemo makroekonomske brojke koje bi mogle biti zastrašujuće i to će pritiskati tržište”, poručio je Cardillo.

Međunarodni monetarni fond (MMF) poručio je da bi globalna ekonomija ove godine mogla pasti tri odsto zbog pandemije koronavirusa.

“Blokada, zbog suzbijanja pandemije, izazvaće najgoru recesiju od Velike depresije, daleko goru nego u vrijeme globalne finansijske krize”, poručio je MMF, koji procjenjuje da će američka privreda ove godine pasti skoro šest odsto.

U fokusu ulagača bio je i početak sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Cijene dionica JPMorgan Chasea i Wells Farga pale su jer su obje banke saopštile da su ostvarile pad dobiti u prvom tromjesečju i povećale rezerve zbog mogućih gubitaka povezanih s pandemijom.

I mnoge druge kompanije i banke ostvariće slabe rezultate, jer su mnogi djelovi ekonomije već sedmicama paralizovani zbog oštrih mjera za suzbijanje koronavirusa.

Zbog toga analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu pasti više od šest odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok su prije nekoliko mjeseci očekivali rast od 6,3 odsto.

Međutim, ima i dobitnika u koronakrizi. Tako je cijena dionice Amazon.coma skočila dodatnih pet odsto i dostigla najviše vrijednosti u istoriji, nakon što je ta najveća američka online trgovina dan prije najavila da će zaposliti 75 hiljada ljudi zahvaljujući snažnom rastu online potražnje.

Snažno je, više od pet odsto, skočila i cijena dionice Applea, nakon što je ta kompanija objavila da je njena prodaja iPhonea u Kini u martu blago porasla, nakon oštrog pada u februaru.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su većinom porasle. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,88 odsto na 5.791 bod, frankfurtski DAX porastao je 1,25 odsto na 10.696 poena, a pariski CAC 0,38 odsto na 4.523 boda.

Najčitanije