fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNada u oporavak ekonomije podstiče indekse

Nada u oporavak ekonomije podstiče indekse

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Street-u u srijedu su porasli treći dan zaredom, jer su ulagači optimistični zbog popuštanja resktriktivnih mjera, pa se nadaju brzom oporavku ekonomije od korona krize.

Masovni protesti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) su i dalje u drugom planu.

Dow Jones skočio je 2,05 odsto na 26.269 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,36 odsto na 3.122 poena, a Nasdaq indeks 0,78 odsto na 9.682 boda, prenosi Hina.

U deset od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su snažno porasle, a najviše u industrijskom i finansijskom.

To se zahvaljuje vijestima o popuštanju restriktivnih mjera i postupnom otvaranju gospodarstava u saveznim državama, pa se ulagači nadaju brzom oporavku gospodarstva od recesije.

„Raste uvjerenje da se američka ekonomija može sigurno otvoriti, kao što su to uspjele i ostale, poput kineske i talijanske. Sklonost prema rizčnim investicijama podržana je optimizmom u vezi ekonomije, ali i time što nema baš puno alternativa”, rekao je direktor u firmi Lenox Wealth Advisors, David Carter.

Ulagače ohrabruju i manje loši ekonomski pokazatelji. Agencija za zapošljavanje saopštila je da je u maju u privatnom sektoru SAD-a bez posla ostalo 2,7 miliona ljudi, manje od očekivanja analitičara i znatno manje nego u aprilu, kada je ugašeno rekordnih 19,5 miliona radnih mjesta.

Širu sliku ekonomskih šteta koje je pademija koronavirusa nanijela najvećoj svjetskoj ekonomiji pokazaće sjutra izvještaj o zaposlenosti.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u maju ukinuto osam miliona radnih mjesta, a da je stopa nezaposlenosti skočila na rekordnih 19,7 odsto.

Zahvaljujući nadi ulagača u brzi oporavak ekonomije od recesije i u srijedu su u drugom planu bili masovni protesti protiv policijskog nasilja i rasizma, koji u SAD-u traju već osam dana, od kada je u Mineapolisu prilikom nasilnog hapšenja policajac ugušio Afroamerikanca Georgea Floyda.

Iako se radi o najvećim protestima u više decenija, ulagači ne obraćaju pažnju jer ne očekuju veći uticaj protesta na privredu.

Zahvaljujući ogromnim fiskalnim i monetarnim poticajima, S&P 500 indeks porastao je više od 30 odsto od 23. marta, kada je zbog korona krize zaronio na najniže vrijednosti u više godina.

I na evropskim berzama cijene dionica su snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,61 odsto na 6.382 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 3,88 odsto na 12.487 poena, a pariški CAC 3,36 odsto na 5.022 boda.

Najčitanije

Denver dobio i drugi duel sa Lejkersima

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Denvera pobijedili su Los Anđeles Lejkerse 101:99 i poveli 2:0...