fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNada u nove podsticajne mjere podržala indekse

Nada u nove podsticajne mjere podržala indekse


Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks porastao deveti put u posljednjih deset dana, jer se ulagači nadaju da će slabiji nego što se očekivalo podaci s tržišta rada natjerati Kongres da donese nove fiskalne podsticajne mjere.

Dow Jones je skočio 1,59 odsto na 29.100 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,54 odsto na rekordnih 3.580 bodova, a Nasdaq indeks 0,98 odsto na rekordnih 12.056 bodova, prenosi Hrportfolio.

Novi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa zahvaljuju se nadi ulagača da će republikanski i demokratski predstavnici u Kongresu uskoro postići dogovor o novim fiskalnim podsticajima, jer se američko tržište rada oporavlja sporije nego što se očekivalo.

Na to je ukazao izvještaj agencije za zapošljavanje ADP, prema kojem je u privatnom sektoru u avgustu broj zaposlenih porastao samo 428 hiljada, dok su analitičari očekivali 950 hiljada.

Zbog toga direktorka firme Abbot Dowing, Janet Walker, smatra da će i službeni izvještaj o ukupnom zapošljavanju u avgustu, koji će biti objavljen u petak, pokazati usporavanje tempa zapošljavanja.

„Zbog toga je važno da Kongres postigne dogovor o novim fiskalnim mjerama protiv posljedica koronavirusa. Slabost na tržištu rada mogla bi postati veći rizik ako se podsticaji odgode. Kako bi se oporavak tržišta kapitala nastavio, neophodni su dodatni podsticaji”, kazala je Walker.

Najviše su porasle cijene dionica u sektorima koji su posljednjih mjeseci zaostajali po oporavku. Tako su cijene u komunalnom, potrošačkom i nekretninskom sektoru skočile prosječno između dva i tri odsto.

Zdravstveni sektor porastao je dva odsto, a financijski 1,5 odsto. Tehnološki sektor, koji već mjesecima predvodi po rastu, u srijedu je ojačao 0,9 odsto.

Iako je američka ekonomija u recesiji i oporavak je sporiji nego što se očekivalo, S&P 500 i Nasdaq indeks nadoknadili su sve gubitke od izbijanja koronakrize i kreću se na rekordnim nivoima. Dow Jones indeks udaljen je od svog rekordnog nivoa, dosegnutog u februaru od oko 1,6 odsto.

Snažan oporavak tržišta kapitala od pada na početku koronakrize u martu najviše se zahvaljuje dosad nezabilježenim podsticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama.

I na evropskim berzama cijene dionica su snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,35 odsto na 5.940 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,07 odsto na 13.243 boda, a pariski CAC 1,9 odsto na 5.031 bod.

Najčitanije

Čađenović predsjednik Odbora direktora CEDIS-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dosadašnji izvršni direktor Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović, izabran je...