fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNada u ekonomski oporavak podiže indekse

Nada u ekonomski oporavak podiže indekse

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na svjetskim berzama ove sedmice su porasle, pri čemu je na Wall Streetu S&P 500 indeks dostigao rekordnu vrijednost, jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka ekonomije od koronakrize.

Na Wall Streetu je Dow Jones porastao 0,25 odsto na 33.153 boda, dok je S&P 500 skočio 1,1 odsto na 4.019 poena, a Nasdaq indeks 2,6 odsto na 13.480 bodova.

Proboj S&P 500 indeksa prvi put u istoriji iznad 4.000 bodova najviše se zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica velikih tehnoloških kompanija, kao što su Microsoft, Amazon i Alphabet, krovna kompanija Google-a, prenosi Hina.

Tehnološki sektor je prošle godine predvodio na tržištu po rastu cijena, jer je tim kompanijama odgovarao period rada od kuće za vrijeme koronakrize, no posljednjih mjeseci je bio pod pritiskom.

Taj sektor je ove sedmice snažno porastao, a pratili su ga i ciklički sektori, osjetljivi na kretanje privrede, jer bi oporavak od koronakrize uskoro trebalo da se ubrza, zahvaljujući novim podsticajnim fiskalnim mjerama i postupnoj normalizaciji društvenog i ekonomskog života s vakcinisanjem protiv Covida-19.

„Optimistični smo u vezi ove godine. Smatramo da će podsticajne mjere, popustljiva monetarna politika američke centralne banke i otvaranje ekonomije zahvaljujući vakcinisanju stanovništva pozitivno uticati na zarade kompanija”, rekao je strateg u firmi Baker Avenue Asset Management, King Lip.

Podršku tržištima pružio je i plan investicionih ulaganja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u iznosu od oko dva biliona USD, koji je predstavio predsjednik Joe Biden.

Taj plan uključuje ulaganja u puteve, željeznice, čistu energiju, proizvodnju poluprovodnika.

No, nije sigurno da će svi ti predlozi proći u Kongresu, s obzirom da su republikanski predstavnici hladno reagovali.

Pozitivno na tržište utču i podaci koji ukazuju na oporavak najveće svjetske privrede od koronakrize.

I na većini evropskih berzi cijene su dionica su porasle, iako su se mnoge zemlje “zatvorile” kako bi suzbile treći talas širenja koronavirusa, dok proces vakcinisanja ide sporo.

Londonski FTSE indeks oslabio je neznatno na 6.737 bodova. Frankfurtski DAX skočio je 2,4 odsto na rekordnih 15.107 poena, a pariski CAC 1,9 odsto na 6.102 boda.

Zahvaljujući tome, STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica udaljen je još samo dva boda od rekorda.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je skočio 2,3 odsto na 29.854 boda.

Najčitanije