fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeNada u brzi oporavak ekonomije podstakla rast indekse

Nada u brzi oporavak ekonomije podstakla rast indekse

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim berzama su cijene dionica prošle sedmice snažno porasle, zahvaljujući novim podsticajnim mjerama i naznakama da bi se najveće svjetske ekonomije mogle brzo oporaviti od koronakrize.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice skočio 6,8 odsto, na 27.110 bodova, dok je S&P 500 porastao 4,9 odsto, na 3.193 boda, a Nasdaq indeks 3,4 odsto, na 9.814 bodova, prenosi SEEbiz.

Najveći podsticaj najvećoj svjetskoj berzi dao je u petak iznenađujuće dobrar izvještaj o zapošljavanju u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koji je podstakao nadu da bi se američka ekonomija mogla oporaviti od koronakrize brže nego što se očekivalo.

Snažan rast cijena dionica uslijedio je nakon što je objavljeno da je u maju broj zaposlenih u SAD-u porastao za 2,5 miliona, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala sa 14,7 na 13,3 odsto.

To su znatno bolji podaci nego što se očekivalo, s obzirom da su analitičari u anketi Reutersa procjenjivali da će broj zaposlenih pasti za osam miliona, a stopa nezaposlenosti skočiti na rekordnih 19,7 odsto.

„Brojke predstavljaju veliko pozitivno iznenađenje i novu potvrdu da se ekonomija oporavlja. Ovo je snažan signal da je uticaj koronavirusa na ekonomiju privremen i da se situacija poboljšava“, kazao je strateg u kompaniji State Street Global Advisors, Michael Arone.

Rast broja zaposlenih, nakon što je u aprilu bez posla ostalo 20,7 miliona Amerikanaca, pokazuje da su kompanije brzo počele zapošljavati nakon što su polovinom maja mnoge savezne države počele postupno da popuštaju restriktivne mjere i ponovno pokreću ekonomske aktivnosti.

Niz makroekonomskih podataka pokazuje da se i u kineskom, ali i u drugim azijskim ekonomijama aktivnost poboljšava, nakon oštrog pada prethodnih mjeseci zbog koronakrize.

Zahvaljujući nadi u brzi oporavak ekonomije, kao i ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajima, S&P 500 indeks porastao je više od 30 odsto od 23. marta, kada je zbog koronakrize zaronio na najniži nivo u više godina.

Sada je od rekordnog nivoa, dostignutog 19. februara, udaljen još samo 5,7 odsto, a Dow Jones 8,3 odsto.

Nasdaq indeks kreće se malo ispod najvišeg nivoa u istoriji.

I na evropskim berzama su cijene dionica prošle sedmice snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 6,7 odsto, na 6.484 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 10,9 odsto, na 12.847 bodova, a pariski CAC 10,7 odsto, na 5.197 bodova.

Evropske ulagače ohrabrila je odluka čelnika Evropske centralne banke (ECB) o povećanju iznosa programa za kupovinu imovine za 600 milijardi EUR, na ukupno 1,35 milijardi EUR.

Kupovinom državnih obveznica ECB povećava likvidnost u finansijskom sustavu kako bi se podržao oporavak ekonomije.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks prošle sedmice porastao 4,5 odsto, na 22.863 boda.

Najčitanije