fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNacionalni parkovi produžiće ugovor o zakupu Solane

Nacionalni parkovi produžiće ugovor o zakupu Solane

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacionalni parkovi Crne Gore produžiće ugovor o zakupu imovine Solane „Bajo Sekulić“ u stečaju najmanje do 1. februara naredne godine, saopšteno je na sastanku stečajnog upravnika Žarka Ostojića i državnog sekretara Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Danila Mrdaka.

Time će se, kako je saopšteno, obezbijediti dalje funkcionisanje pumpi i upravljanje vodama solane kao i zaštitarska služba koja će vršiti posao nadzora na zaštićenom području.

Mrdak je, na inicijativu Ostojića, sazvao sastanak kako bi se sagledala trenutna situacija u vezi sa Solanom i kako bi se napravio plan koji bi garantovao dalje očuvanje ekosistemskih vrijednosti ovog područja.

Pored navedenih, sastanku su prisutvovali predstavnici Opštine Ulcinj Hadixha Gjoni, potpredsjednica, Gazmond Kalezić, sekretar Sekretarijata za komunalne djelatnosti i zaštitu živote sredine i Mustafa Gorana, bivši sekretar, Jelena Kljajević, direktorica Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore, Tamara Brajović, v.d. Generalna direktorica Direktorata za prirodu i Miloš Sekulović, savjetnik, kao predstavnici ministarstva.

Nakon razmatranja trenutno situacija i diskusija na temu daljeg očuvanja ovog prostora, zaključeno je i da će Opština Ulcinj, u narednom periodu ne dužem od dva mjeseca, dostaviti Ministarstvu predloge dinamike daljih koraka u smislu osnivanju privrednog društva kojem će se povjeriti upravljanje Parkom prirode Ulcinjska solana, kao obavezi koja proističe iz Odluke o proglašenju, a koju je Skupština Opštine Ulcinj donijela u junu 2019. Godine.

Mrdak je naveo da će Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i u narednom periodu biti u potpunosti posvećeno pružanju neophodne podrške u cilju očuvanja, unapređenja i održivog korišćenja prirodnih resursa Parka prirode Ulcinjska solana, kao i ispunjavanju obaveza iz domaće i međunarodne regulative ali i završnih mjerila za zatvaranje Poglavlja 27.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije