fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNa Žabljaku 20 odsto stranih turista

Na Žabljaku 20 odsto stranih turista

Žabljak, (MINA-BUSINESS) – Žabljak je tokom avgusta posjetilo 20 odsto stranih turista, a kad su u pitanju domaći gosti, dominirali su Podgoričani i turisti iz centralnog i južnog regiona, saopštila je direktorica lokalne Turističke organizacije (TO), Vanja Krgović Šarović.

Ona je, govoreći o turističkoj sezoni na Žabljaku, u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) rekla da je teško porediti prošlu i ovu godinu kad je u pitanju posjeta, prenosi portal RTCG.

“Poređenja radi, od 1. januara prošle i 1. januara ove godine do danas imamo pad posjete od 83 odsto turista. Ako uzmemo samo ljetnji period, onda je to oko 90 odsto manje u odnosu na prošlu godinu”, navela je Krgović Šarović.

Avgust je, kako je kazala, inače glavni ljetnji turistički mjesec, pa su Žabljačanima “na ruku” išle i kvalitetnije vremenske prilike.

“U avgustu smo imali življi grad. Uglavnom se radilo o domaćim turistima iz Podgorice, južnog i centralnog dijela Crne Gore. Kad su u pitanju strani turisti, imali smo 20 odsto njihovog učešća”, rekla je Krgović Šarović.

Ona je kazala da se, kad je riječ o domaćim gostima, uglavnom radi o vikend i individualnim turistima.

“Kad su u pitanju dolasci preko agencija, mnogo ih je manje nego ranijih godina”, navela je Krgović Šarović.

Durmitor je, kako je dodala, sve vrijeme važio za zdravu turističku destinaciju koja garantuje slobodu kretanja i čist vazduh. Međutim, zbog svih mjera, te zatvorenih granica, izostala je posjeta stranih turista.

“Tako da su se za Žabljak uglavnom opredjeljivali domaći turisti. Generalno, ova situacija je nepoznanica, ne samo za nas, nego i za turiste. Teško se odlučuju za rani buking, jer se ravila se iz momenta u momenat mijenjaju”, rekla je Krgović Šarović.

Ona je dodala da bilježe loš buking za septembar, jer je kod turista prisutan strah zbog novog talasa Covid-19.

Direktor Nacionalnog parka (NP) Durmitor, Tomo Pajović, kazao je da ove godine bilježe mali broj stranih gostiju.

“Posjeta je uglavnom svedena na domaće turiste, tako da imamo 95 odsto domaćih i pet odsto stranih. Sezona se popravila od kraja jula i u avgustu, posebno u danima vikenda imamo povećan broj turista, posebno na Crnom jezeru”, rekao je Pajović.

Od stranaca, najviše posjetilaca je iz Poljske, Izraela, Njemačke, Francuske, Belgije, Austrije, Češke i Slovačke.

“To su uglavnom pojedinačni dolasci. Domaći gosti dolaze posebno vikendom. Nadam se da će se takav trend posjete nastaviti u septembru”, dodao je Pajović.

Najčitanije