fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNa Wall Streetu oprez

Na Wall Streetu oprez

Njujork, (MINA-BUSNESS) – Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks ostali gotovo nepromijenjeni, jer ulagači nijesu voljni da rizikuju dok ne bude jasnija slika o kretanju inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Dow Jones je oslabio neznatno na 34.599 bodova, dok je S&P 500 ojačao blago na 4.227 bodova, a Nasdaq indeks 0,31 odsto na 13.924 boda, prenosi Hina.

I dok su Dow Jones i S&P 500 indeks stagnirali, Nasdaq je blago ojačao, zahvaljujući rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, uključujući Amazon.com i Apple.

Na tržištu je i dalje najvažnije pitanje hoće li inflacija u SAD-u biti privremena, kako to tvrdi američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed)Fed, ili trajna. Zbog toga se s oprezom čeka izvještaj o kretanju potrošačkih cijena, koji će biti objavljen sjutra.

„Čekamo podatke o inflaciji, komentare čelnika Feda i sezonu objava kvartalnih poslovnih rezultata. Danas nije bilo puno motivisanih vijesti”, rekao je portfelj menadžer u firmi Kingsview Asset Management, Paul Nolte.

Nedavni podaci pokazali su da se inflacija u SAD-u kreće oko tri odsto, znatno iznad planiranih vrijednosti Feda od oko dva odsto, pa se ulagači plaše da bi banka mogla početi da zaoštrava monetarnu politiku prije nego što se očekuje.

Mnogi investitori očekuju da će Fed plan o smanjenju iznosa za kupovinu obveznica objaviti kasnije tokom godine, dok bi stvarno smanjenje iznosa moglo uslijediti početkom naredne godine.

Od početka godine S&P 500 je na dobitku oko 12 odsto, a sada je od rekordne vrijednosti, dostignute početkom maja, udaljen samo oko jedan odsto, kao i Dow Jones indeks.

I na evropskim berzama se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,25 odsto na 7.095 bodova, a pariški CAC 0,11 odsto na 6.551 bod. Frankfurtski DAX oslabio je 0,23 odsto na 15.640 bodova.

Najčitanije