fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeNa Wall Streetu indeksi stagnirali

Na Wall Streetu indeksi stagnirali

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi stagnirali jer je ulagače razočarao izvještaj da je eksperimentalni lijek protiv koronavirusa podbacio u prvom kliničkom ispitivanju.

Podršku tržištu pružio je podatak o usporavanju rasta nezaposlenosti u Sjedinjenim Američkim Državana (SAD).

Dow Jones ojačao je 39 bodova ili 0,17 odsto, na 23.515 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,05 odsto, na 2.797 bodova, a Nasdaq indeks 0,01 odsto, na 8.494 boda, prenosi Hina.

Na samom početku trgovanja u četvrtak cijene dionica su porasle više od jedan odsto, jer je podatak da je prethodne sedmice broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao za 4,4 miliona, manje nego sedmicu dana prije, podstakao nadu ulagača da se uticaj koronakrize na tržište rada bliži kraju.

Ipak, taj izvještaj nije izazvao euforiju jer je u posljednjih pet sedmica bez posla ostalo više od 26 miliona Amerikanaca, čime su izbrisana sva radna mjesta stvorena od finansijske krize 2008. godine.

Loše je na tržište uticala vijest da lijek remdesivir kompanije Gilead Science u prvom ispitivanju nije poboljšao stanje pacijenata, ni smanjio prisutnost patogena u krvotoku.

Prije sedmicu, u taj su lijek polagali velike nade jer su u prvoj studiji bolesnici od Covid-19 pozitivno reagovali.

„Prošle sedmice je vijest da bi Gilead mogao proizvesti lijek protiv koronavirusa podstakao nade u brži oporavak. Nego, to je sada manje vjerovjatno, pa je jasno da je tržište palo”, rekao je direktor u kompaniji Matrix Asset Advisors, David Katz.

Najviše su u četvrtak porasle, u prosjeku tri odst, cijene dionica u energetskom sektoru, što se zahvaljuje daljem oporavku cijena nafte, nakon što su početkom sedmice pale na najniži nivo od 1999. godine.

Posljednjih sedmica su cijene dionica na Wall Streetu snažno porasle, zahvaljujući nadi ulagača da je širenje koronavirusa blizu vrhunca, da će se uskoro oslabiti restrikcije na poslovanje kompanija i da će veliki fiskalni i monetarni podsticaji ublažiti ekonomske štete.

Zbog toga je S&P 500 indeks porastao više od 20 odsto u odnosu na svoj najniži nivo u martu.

Nego, i dalje je oko 15 odsto ispod svog rekordnog nivoa, dostignutog u februaru.

A na evropskim berzama su cijene dionica u četvrtak porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,97 odsto, na 5.826 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,95 odsto, na 10.513 bodova, a pariski CAC 0,89 odsto, na 4.451 bod.

Najčitanije