fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeNa Wall Streetu cijene dionica porasle

Na Wall Streetu cijene dionica porasle

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, najviše u zdravstvenom sektoru, jer ulagači kupuju dionice onih kompanija koje bi mogle bolje podnijeti udar koronavirusa na ekonomiju.

Dow Jones skočio je 690 bodova ili 3,19 odsto, na 22.327 bodova, dok je S&P 500 porastao 3,35 odsto, na 2.626 bodova, a Nasdaq indeks 3,62 odsto, na 7.774 boda, prenosi Hina.

Pritom je najviše skočio S&P indeks zdravstvenog sektora, 4,7 odsto, što zahvaljuje rastu cijena dionica Johnson & Johnson za osam odsto i Abbott Laboratories za 6,4 odsto nakon što je američka Vlada poručila da će pomoći finansiranju istraživanja i proizvodnje vakcine i lijekova protiv koronavirusa.

Snažno su u ponedjeljak porasle i cijene dionica u tehnološkom sektoru, u prosjeku četiri odsto, jer su ulagači procijenili da je, nakon oštrog pada posljednjih sedmica, taj sektor podcijenjen.

Podršku tržištu pruža i nada ulagača da će paket pomoći ekonomiji od oko 2,2 milijardi USD, koji je dogovoren u Kongresu i koji je znatno veći u odnosu na paket pomoći koji je Kongres usvojio za finansijske krize 2008. ublažiti predstojeću recesiju.

Svi najvažniji indeksi na najvećoj svjetskoj berzi u minusu su više od 20 odsto u odnosu na rekordni nivo dostignut u februaru, ali posljednjih dana indeksi rastu jer ulagači kupuju donice koje bi mogle biti na čvrstim temeljima kada počne oporavak od koronakrize.

Međutim, na tržištu i dalje postoji strah da bi cijene dionica ponovo mogle pasti jer se koronavirus brzo širi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), zbog čega su dijelovi ekonomije paralizovani.

Predstojeći makroekonomski podaci pokazaće kakve je štete širenje virusa nanijelo najvećoj svjetskoj ekonomiji.

Analitičari JPMorgan Chasea procjenjuju da će američki bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju pasti za deset, a u drugom za 25 odsto na godišnjem nivou.

I na evropskim berzama su cijene dionica porasle.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,97 odsto, na 5.563 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,90 odsto, na 9.815 bodova, a pariski CAC 0,62 odsto, na 4.378 bodova.

Najčitanije