fbpx
NaslovnicaGlavna vijestNa snazi 43 ugovora za eksploataciju ruda

Na snazi 43 ugovora za eksploataciju ruda

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada trenutno ima na snazi 43 ugovora o eksploataciji mineralnih sirovina koji, uprkos epidemiji koronavirusa, nijesu stali, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Poteškoća je, kako su rekli preddstavnici tog resora, bilo i odnosile su se na određeni broj radnika u karantinu, te otežano organizovanje izvoza mineralne sirovine.

“Posljedice nijesu imale drastičnih efekata. U sektoru eksploatacije mineralnih sirovina proces proizvodnje, u cjelosti posmatrano, kontinuirano se odvijao, bez obustavljanja aktivnosti”, kazali su Dnevnim novinama iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, kriza koja je izazvana pojavom i posljedicama koronavirusa imala je uticaj na cijeli svijet i cjelokupnu svjetsku privrednu aktivnost, pa samim tim se uticaj iste osjetio i na tržištu Crne Gore.

Od početka godine do danas, Ministarstvo je zaključilo četiri koncesiona ugovora za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju čvrstih mineralnih sirovina. Prema njihovim informacijama, dodijeljene koncesije se realizuju u Kotoru, Danilovgradu, Nikšiću i Baru.

“U toku su postupci javnog nadmetanja za dodjelu još sedam koncesija. Tokom prošle godine zaključeno je pet ugovora o koncesiji u oblasti čvrstih mineralnih sirovina, dok je za jedan ugovor aneksom odobreno proširenje eksploatacionog polja radi uvećanja sirovinske baze”, rekli su u Ministarstvu.

Oni su dodali da ti podaci ukazuju na tendenciju rasta broja koncesionih ugovora u rudarstvu, koji predstavlja osnovu za obavljanje koncesione djelatnosti.

Ruda i kamen se, osim u Pljevljima i Nikšiću, eksploatišu i na Žabljaku, u Bijelom Polju, Rožajama, Mojkovcu, Beranama, Cetinju, Danilovgradu, Podgorici, Kotoru, Herceg Novom, Baru i Ulcinju.

U Ministarstvu su, odgovarajući na pitanje, kazali da je u prvih pet mjeseci proizvedeno 902,69 hiljada tona uglja i ruda metala, što je 14 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

“Prema podacima Uprave za statistiku, za uporedni period pd januara do maja prošle i ove godine, proizvodnja u sektoru vađenje ruda i kamena ostvarila je rast od 17 odsto. Sektor vađenje ruda i kamena, u poređenju sa prvim kvartalom, u drugom kvartalu ove godine bilježi pad od 19,6 odsto, što je uzrokovano pomenutim poteškoćama”, precizirali su u Ministarstvu.

Ipak, odnos prva dva kvartala ove i istog perioda prethodne godine pokazuje rast rudarske proizvodnje za 12,9 odsto.

Oni su rekli da su rude i metali definisani Državnim planom eksploatacije do 2028. godine kao najznačajnije mineralne sirovine u Crnoj Gori, koje čine više od 80 odsto ukupne rudarske proizvodnje.

Mineralne sirovine koje se izvoze, kako su rekli u Ministarstvu, su crveni boksiti i koncentrat olova i cinka, što čini oko 40 odsto ovogodišnje ukupne proizvodnje uglja i ruda metala.

“Značajna mineralna sirovina za koju postoji potražnja na inostranom tržištu je arhitektonsko-građevinski-ukrasni kamen, koji je dominantno zastupljen u centralnoj regiji. Među koncesionarima u oblasti čvrstih mineralnih sirovina nalaze se kompanije čiji su osnivači lica iz evropskih kao i zemalja regiona-Poljske, Švajcarske, Italije, Slovenije i Srbije”, zaključili su u Ministarstvu.

Najčitanije