fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNa javni poziv za finansiranje poljoprivrednika u Kotoru stiglo 26 zahtjeva

Na javni poziv za finansiranje poljoprivrednika u Kotoru stiglo 26 zahtjeva

Kotor, (MINA-BUSINESS) – Na javni poziv za raspodjelu budžetskih sredstava namijenjenih finansiranju poljoprivrednih proizvođača u Opštini Kotor stiglo je 26 zahtjeva, a tražena cifra iznosi oko 37 hiljada EUR.

Sekretarka Sekretarijata za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj Opštine Kotor, Tamara Lompar, kazala je da je Komisija za realizaciju Programa podsticajnih mjera u poljoprivredi trenutno u fazi postupka koji se odnosi na provjeru dostavljene dokumentacije.

“Komisija je, takođe, u postupku izlaska na teren radi provjere podataka koji su navedeni u pristiglim zahtjevima i sačinjavanje zapisnika o stanju na terenu, kao i kontrole utroška odobrenih podsticajnih sredstava za prošlu godinu”, kazala je Lompar za Radio Kotor.

Komisija će, kako je dodala, nakon toga odlučiti o zahtjevima i donijeti pojedinačna rješenja, a kasnije će biti potpisani i ugovori o finansiranju kojima će se regulisati međusobna prava i obaveze između korisnika subvencija i sekretarijata.

Planirano je da se cjelokupni postupak sprovede najkasnije do 20. novembra.

Lompar je podsjetila da je u februaru za sve zainteresovane neregistrovane poljoprivredne proizvođače organizovana radionica pod nazivom Proces registracije poljoprivrednih gazdinstava, koju je održala stručna saradnica za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Tema je bila upućivanje neregistrovanih poljoprivrednika u sam proces registracije, odnosno upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Kao jedan od načina pomoći lokalnim proizvođačima opštinski Sekretarijat za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj finansirao je štandove za učešće na Pijaci domaćih proizvoda u Porto Montenegru.

Učesnici sajma iz Opštine Kotor bili su lokalni proizvođači sa proizvodima kao što su domaći sokovi i sirupi, domaći sirevi i prerađevine od mesa, maslinovo ulje i tučene masline, sušene smokve, hidrolati i proizvodi od aromatičnog bilja, narančine, čipulice, med i proizvodi od meda, kao i domaće voće i povrće. Manifestacija se održavala od juna do septembra, svakog ili svakog drugog vikenda.

Izrađene su i identifikacione kartice (ID CARD) za registrovane poljoprivredne lokalne proizvođače, koji svoje proizvode prodaju na kotorskoj pijaci, kako bi građani Kotora, turisti i ostali kupci znali da kupuju domaće proizvode kod lokalnog proizvođača.

Na taj način je svaki registrovani poljoprivredni proizvođač koji se obratio nadležnom sekretarijatu dobio ID CARD i bio je oslobođen od plaćanja zakupa tezge na dnevnom nivou, shodno Mjerama pomoći privredi i građanima, koje je usvojila Skupština Opštine Kotor.

U cilju promovisanja podrške Opštine Kotor registrovanim poljoprivrednicima, nadležni sekretarijat je izradio i brošuru u kojoj su navedene najzastupljenije grane poljoprivrede u Kotoru, iznosi finansijske pomoći poljoprivrednicima po godinama i navedeni su poljoprivrednici kojima je lokalna uprava pomogla u razvoju svoje poljoprivredne proizvodnje.

Najčitanije