fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNa Expo-u u Ningbou izlaže 11 crnogorskih kompanija

Na Expo-u u Ningbou izlaže 11 crnogorskih kompanija

Ningbo, (MINA-BUSINESS) – Na Expo-u Kine i zemalja centralnoistočne Evrope u kineskom gradu Ningbou, koji je otvoren u utorak, izloženo je 11 crnogorskih kompanija i institucija, što je najviše u poređenju sa prethodnim godinama na sličnim sajmovima u Kini.

Novinarka China Media grupe, Yu Xi, kazala je agenciji Mina-business da su na Expo-u učestvovale Plantaže, GlobeAbc, kompanija koja se bavi internet obrazovanjem i investiciona kompanija Highsky, kompanija novoregistrovana u Tivtu u vlasništvu kineskog i crnogorskog državljana.

Na Expo-u je kompanija Highsky posrednik devet crnogorskih kompanija i institucija, čime je snažno doprinio crnogorskoj prisutnosti na događaju.

Izvršna direktorica Highsky-ja, Arora Yan, kazala je da među devet crnogorskih kompanija i institucija čiji je posrednik njeno preduzeće spadaju Adriatik Kolledž, MNE FOR YOU, Rotor, FlyMontenegro kao i druge kompanije poljoprivrednih proizvoda i luksuznog hoteljerstva primorija Crne Gore.

Očigledno je da su te kompanije i institucije iz širokih sektora, od obrazovanja, turizma, do mesara i drugih poljoprivrednih proizvoda, kao i hoteljerstva i nekretnine. Highsky je pokušao da što više proizvoda i specijalne robe Crne Gore dovede na Expo, da je „testira“ kod kineskih nabavljača i potrošača i da se jasno vidi koja vrsta proizvoda iz Crne Gore posjeduje najveću konkurentnost na kineskom tržištu.

„Ovo je prvi put da su crnogorski proizvodi u tako velikoj mjeri izloženi na kineskom tržištu. Crna Gora je nekada bila nepoznata kod Kineza, a ovih godina uz pojačanje razmjene u trgovini i kulturi između dvije zemlje, sve više Kineza je imalo priliku da sazna i razumije ljepote i specifičnost te lijepe zemlje na Balkanu. Kao ekološka i turistička zemlja, i kandidat za članicu Evropske unije, smatramo da je crnogorsko tržište s neobičnim potencijalom i zato smo dobro izabrali kvalitetne crnogorske proizvode d promovišemo”, rekla je Yan.

foto: Wang Mu

Jedna od najvećih realnosti na Expo-u Kine-CIE je da su „posebni proizvodi“ iz raznih zemalja tog regiona upravo „slični“. Na primjer, skoro svaka zemlja prodaje na kineskom tržištu vino. Možda bi lokalni ljudi tog regiona mogli da razlikuju kvalitet vina iz različitih zemalja, međutim, kod kineskih potrošača ne postoje velike razlike. Tako su i maslinovo ulje, med i sapuni ručnog rada vrlo česta roba na štandovima raznih zemalja na ovom događaju.

Yan je, odgovarajući na pitanje šta su prednosti crnogorskih proizvoda na takvom događaju, kazala da je turizam apsolutno prva specifičnost.

„Crna Gora često je bila prvi izbor evropskih ‘divova’, čak kraljevskih porodica za odmor, holivudske zvijezde Elizabeth Taylor i Marilyn Monroe su ovdje ljetovale, a Madonna je ovdje održala koncert. Ovo predstavlja već privlačnost kineskim turistima. Kina je najveća izvorna zemlja turista, uložićemo više energije u turističku saradnju između Kine i Crne Gore“, navela je Yan.

Ona smatra da se turizam intenzivno povezuje sa kvalitetom ekologije, gdje bi mogli da se proizvode kvalitetni poljoprivredni proizvodi.

Posebni poljoprivredni proizvodi su druga velika specifičnost Crne Gore.

„U Crnoj Gori se proizvode kvalitetni med, masline, meso, voće i povrće, ali se samo prodaju u toj ili susjednim zemljama. Nadamo se da možemo, koristeći platformu Expo-a Kine-CIE, otvoriti veće tržište crnogorskim proizvodima, i da Kinezima donesemo ukusnu gastronomiju“, rekla je Yan.

U poređenju sa drugim zemljama centralnoistočne Evrope, crnogorski proizvodi posjeduju prednost u smislu cijene i kvaliteta.

„Kad je prevoz u pitanju, luka Bar je važna tačka saobraćaja. Istovremeno, izvozna roba iz Crne Gore uživa povoljnu poresku politiku u toj zemlji, i to je takođe prednost domaćih proizvoda iz Crne Gore“, rekla je Yan.

Prema zvaničnim podacima organizatora, Highsky, odnosno crnogorski luksuzni hoteli i apartmani za koje ta kompanija radi kao posrednik, jedini su izlagači hoteljerstva i nekretnine na ovogodišnjem EXPO-u Kine-CIE.

Ona je, odgovarajući na pitanje zašto je kineski posrednik izabrao taj sektor Crne Gore da promoviše na događaju na kojem uglavnom druge zemlje regiona predstavljaju hranu, poljoprivredne proizvode, kozmetiku i vina, kazala da je Crna Gora već poznata po turizmu u svijetu.

„Često se nalazila na različitim ljestvicama kod prestižnih medija i turooperatorskih agencija. Na primjer, 2016. godine je Lonely Planet uvrstio Crnu Goru kao prvu među deset najboljih turističkih destinacija u svijetu. Zahvaljujući tome što je turizam stub crnogorske ekonomije, tako su i njeno hoteljerstvo i uslužna djelatnost prilično zrele, zadovoljavajući potrebe klijenata s različitim potrebama, zato smatramo da zavređuje promociju,“ smatra Yan.

Istovremeno, sa gledišta kineskih investitora, sektor nekretnina zavređuje njihovu pažnju.

„Sa gledišta kineskog tržišta i investitora, nekretnina u Crnoj Gori posjeduje prostor za povećanje vrijednosti. Kao ‘biser Mediterana’ s divnim prirodnim ljepotama, bez sumnje da je nekretnina mudri izbor investitora – bez obzira za investiciju ili za svoje stambene potrebe“, kazala je Yan.

Ovaj događaj je jedini redovni Expo na državnom nivou u Kini namijenjen ovom regionu Evrope. Prvi put se održao u 2019. godini, na kojem je, osim crnogorskih kompanija kao izlagača, učestvovao i počasni predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kao uvaženi gost i predstavio resurse i posebne proizvode Crne Gore.

Istog dana, u Ningbou je otvoren i Stalni sajam robe iz centralno-istočne Evrope, gdje se 365 dana godišnje izlaže roba iz tog regiona, a kineski nabavljači i potrošači mogu kad god dobiti informacije o proizvodima, dogovoriti saradnju i nabavku s predstavnicima kompanija tih zemalja.

Taj Stalni sajam se nalazi u posebnom paviljonu s površinom od 16 hiljada kvadratnih metara. Trenutno je ovdje izloženo više od četiri hiljade vrsta artikla uključujući vina i alkohol, hranu, kozmetiku i suvenire.

Kineski predsjednik Xi Jinping je, u čestitki povodom otvaranja događaja, naveo da je mehanizam saradnje Kine i zemalja centralno-istočne Evrope važna platforma za jačanje prijateljstva, širenje saradnje i traženje zajedničkog razvoja obje strane.

U februaru je uspješno održan Samit čelnika Kine i zemalja centralno-istočne Evrope, a Xi Jinping je kazao da Kina narednih pet godina planira da uvozi robu iz zemalja centralno-istočne Evrope u vrijednosti od 170 milijardi USD te će nastojati udvostručiti uvoznu vrijednost poljoprivrednih proizvoda i nastaviti unapređivati izgradnju pokaznih zona za uzajamnu ekonomsku i trgovinsku saradnju u Ningbou i drugim mjestima.

Xi Jinping je naveo da je održavanje sajma pogodno za jačanje razumijevanja kineskog tržišta o robi iz centralno-istočne Evrope, širenje izvoza zemalja tog regiona u Kinu i sve strane koje nastoje da prevladaju izazove koje je donijela epidemija bolesti Covid-19.

On je kazao da očekuje da će sve strane iskoristiti ovu priliku za kontinuirano istraživanje potencijala za saradnju i zajednički rad na otvaranju šireg prostora saradnje.

Najčitanije