fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNa bolji način valorizovati resurse Ulcinja

Na bolji način valorizovati resurse Ulcinja

Ulcinj, (MINA-BUSINESS) – Ulcinj je jedna od opština sa najviše resursa u Crnoj Gori, što u prethodnom periodu nije valorizovano na najbolji način, ocijenio je vicepremijer Dritan Abazović i dodao da se to u što hitnijem roku mora promijeniti.

Abazović je, u prvoj zvaničnoj posjeti Ulcinju i razgovoru sa predsjednikom te lokalne samouprave Ljorom Nrekićem, naglasio značaj koji ta opština ima za Crnu Goru.

On je, kako je saopšteno iz Kabineta potpredsjednika Vlade, kazao da će Vlada pomoći važne infrastrukturne projekte i da će maksimalno podržati projekat izgradnje bulevara prema Adi.

Nrekić je poželio dobrodošlicu delegaciji Vlade i srećan rad novoizabranoj Vladi.

Nrekić je upoznao predstavnike Vlade sa trenutnom situacijom i projektima koje lokalna vlast obavlja u toj opštini, kao što su uređenje kanalizacione mreže i vodosnabdijevanja.

On je naveo da se nada da će nova Vlada nastaviti da sarađuje sa Opštinom Ulcinj.

U delegaciji Vlade bili su i ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić i ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratko Mitrović.

Spajić je kazao da Vlada ima velike investicione ambicije za Ulcinj, imajući u vidu izrazito velik privredni potencijal te opštine.

U cilju sprečavanja dalje devastacije prirodnih resursa, on je naveo da je ulaganje u ekologiju od presudnog značaja, kao i da će se posebno voditi računa da sve buduće investicije budu ekološki prihvatljive.

Spajić je poručio da će Opština Ulcinj u narednom periodu imati punu podršku i pomoć Vlade u svom daljem ekonomskom razvoju, kako se najjužnija crnogorska opština ne bi osjećala ekonomski diskriminisano.

Mitrović je posebno bio zainteresovan za nivo riješenosti imovinsko-pravnih odnosa neophodnih za dalje urbanističke zahvate na teritoriji Opštine Ulcinj.

Zajedno sa državnim sekretarom Danilom Mrdakom i sa predstavnicima nevladinih organizacija (NVO) za zaštitu životne sredine, stekao je dodatni uvid u ključne ekološke tačke i probleme, kao i u neophodnost njihovog što skorijeg rješavanja.

Mitrović je kazao da je već obavio sastanak sa svim značajnijim NVO za zaštitu životne sredine i da je, između ostalog, dogovoreno da se obiđu sva neriješena ekološka žarišta, i da je odlučio da prvu posjetu upriliči upravo u Ulcinju.

„Neophodno je staviti Solanu u funkciju – prvo proizvodnu, a zatim edukacionu i turističku, vodeći, prije svega i iznad svega, računa da se potpuno ekološki sačuva i oplemeni. Vrata svih dobronamjernih stručnjaka posvećenih ovim problemima od sada su otvorena“, rekao je Mitrović.

Abazović, Spajić i Mitrović tokom današnjeg boravka u Ulcinju posjetili su Adu Bojanu, Malu Plažu, Solanu i Valdanos, najvrijednije prirodne resurse koje ta opština ima.

“Vlada će u narednom periodu posvetiti više pažnje zaštiti tih značajnih lokaliteta, kako za Ulcinj, tako i Crnu Goru”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije