fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMugoša: Uskladiti poziv sa potrebama i mogućnostima farmera

Mugoša: Uskladiti poziv sa potrebama i mogućnostima farmera

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnik Socijaldemokratske partije (SDP), Budimir Mugoša, pozvao je Ministarstvo poljoprivrede da povuče poziv za nabavku stočnog fonda i objavi novi u skladu sa potrebama i mogućnostima farmera, ili da sačeka novog ministra koji će imati više razumijevanja.

Mugoša je pozvao i farmere da ne apliciraju na taj poziv, da “ne navlače sebi omču oko vrata” i da se nadaju razumnijem stavu Vlade.

On je kazao da je pozivom Ministarstva za nabavku stočnog fonda, prije svega steonih junica, kojim bi trebalo da se ublaži pad broja muznih grla i poboljša rasni sastav, opredijeljeno milion EUR i farmerima obećana podrška od 70 odsto.

“Prva prevara je da će biti podrška 70 odsto. Trenutno je nemoguće nabaviti kvalitetno grlo ispod 2,5 hiljade EUR sa svim troškovima, a podrška je limitirana na 1,4 hiljade, što je mnogo manje od 70 odsto”, naveo je Mugoša u saopštenju.

On je dodao da poseban problem predstavlja način isplate.

“Na više sastanaka je razgovarano i na kraju usaglašen model da farmer na račun dobavljača po profakturi uplati 30 odsto, a da Ministarstvo poslije priloženog dokaza o uplati – sfifta, uplati 70 odsto. Tako bi farmeri mogli isfinansirati nabavku, a država je ta sredstva inače obezbijedila”, rekao je Mugoša.

On je saopštio da javni poziv, pored niza besmislenih uslova, ima jedan koji je nepremostiv, a podrazumijeva da farmer obavi kompletnu nabavku i u komplikovanoj proceduri izvrši povraćaj do kraja godine.

“To praktično znači da farmer za nabavku 15 junica treba da obezbijedi najmanje 40 hiljada EUR, koje uglavnom nema, dok novac opredijeljen za podršku leži na računu Ministarstva”, objasnio je Mugoša.

On je podsjetio da je prošle godine urađena slična stvar, s obzirom na to da u okviru poziva nije realizovana ta mjera i niti je kupljena ijedna junica, dok su sredstva ostala u budžetu.

“Imajući u vidu navedeno, sve više vjerujem da nije u pitanju neznanje i nesnalaženje, već loša namjera da se satre crnogorsko stočarstvo koje je u kritičnoj situaciji”, kazao je Mugoša.

On je dodao da se od prvog dana stupanja na dužnost aktuelnog menadžmenta Ministarstva poljoprivrede povlače potezi koji čine ogromnu štetu crnogorskoj poljoprivredi.

“Iako smo na početku mandata mnoge greške mogli pripisati nesnalaženju, koje prati svaki početak rada, poslednje odluke Ministarstva ne mogu se ničim opravdati”, rekao je Mugoša.

On je naveo da je u proteklih 17 mjeseci imao dilemu da li je u pitanju neznanje ili loša namjera, ali da je danas sve više ubijeđen da je u pitanju namjera da se crnogorska poljoprivreda uništi i država dovede u stanje zavisnosti od nekih drugih.

“Sjetimo se pšenice iz barske Luke, koja je uprkos našim argumentima da se samelje, prodata u najgorem mogućem trenutku. Da ne govorim o subvenciji za koncentrat za avgust i septembar prošle godine, koja nije još isplaćena”, naveo je Mugoša.

On je dodao da se više od godinu tražilo od resornog ministra da pomogne sektoru poljoprivrede, posebno stočarstvu. Nuđeni su, kako je rekao, argumentovani predlozi rješenja, čak se protestovalo, ali stočari su uglavnom nailazili na nerazumijevanje.

“Poslije upornih protesta, institucionalne i vaninstitucionalne borbe, Ministarstvo je odobravalo neke vidove pomoći koji su bili neadekvatni i neblagovremeni, Sektor je tonuo sve više, nestalo je više hiljada krava i nastupila nestašica mlijeka u otkupu”, rekao je Mugoša.

On je podsjetio da je, nakon velikih pritisaka na Ministarstvo, početkom godine stvorena atmosfera konstruktivnih razgovora na kojima su farmeri pokušali da artikulišu svoje potrebe i kreiraju mjere u skladu sa njima.

“Farmeri su pitanje akciza na gorivo i obnove stočnog fonda usaglasili sa nadležnima i ponadali se u bolje dane i dobre namjere. Međutim, Ministarstvo je obesmislilo sve i mimo dogovora uradilo pravilnik o uslovima povraćaja akciza na gorivo, uvodeći uslov da je traktor registrovan. Na taj način je više od 90 odsto farmera ostalo bez mogućnosti povraćaja, a takav nakaradan pravilnik nije stavljen u pravni promet”, saopštio je Mugoša.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...