fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMrdović: Sud da se pozabavi zakonitošću zaduženja države

Mrdović: Sud da se pozabavi zakonitošću zaduženja države

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Limit zaduženja države u ovoj godini nije ograničen usvojenim rebalansom budžeta, saopštili su iz nevladine organizacije Akcija za socijalnu pravdu (ASP) i dodali da su zbog toga uputili inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu njegove ustavnosti i zakonitosti.

Pravni savjetnik pri ASP-u, Ines Mrdović, kazala je da je rebalans budžeta usvojen u Skupštini u utorak, a da je dan kasnije ekspresno potpisan od predsjednika države i objavljen u Službenom listu.

“Rebalansom se iznos nedostajućih sredstava za državnu kasu projektuje na 878 miliona, pri čemu će se koristiti depoziti od 540 miliona, a 338 miliona treba da bude obezbijeđeno kroz zaduživanje i donacije”, navela je Mrdović u saopštenju.

Međutim, kako je dodala, posebno se predviđa da se Vlada može dodatno zadužiti za finansiranje troškova budžeta za ovu godinu ili stvaranje fiskalne rezerve za narednu, ali se uopšte ne projektuje iznos dodatnih pozajmica.

“To znači da nema ograničenja za zaduženje Vlade, što je suprotno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, kojim je propisano da se država u toku fiskalne godine može zaduživati do nivoa utvrđenog godišnjim Zakonom o budžetu“, tvrdi Mrdović.

ASP u inicijativi navodi da je na taj način narušen osnovni princip ustavnosti i zakonitosti, jer godišnji Zakon o budžetu nije saglasan sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti kao organskim zakonom.

U toj NVO podsjećaju i da je vlast vezana Ustavom i zakonima koje sama donosi, a da je poštovanje ustava i zakona osnov pravne države.

“Nivo zaduženja države posljednjih godina dostiže zapanjujuće iznose, a Vladine projekcije o stvarnim potrebama za uzimanjem pozajmica su bile potpuno pogrešne. Tako je u poslednjih pet godina Vlada projektovala zaduženja od 2,6 milijardi EUR, a stvarno se zadužila 4,2 milijarde. U procjenama je omašila čak 62 odsto”, zaključila je Mrdović.

Najčitanije

telekom

Telekom sjutra predstavlja poslovne rezultate za prvi kvartal

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Crnogorski Telekom će sjutra održati Konferencijski poziv sa analitičarima i investitorima,...