fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMrdović: Nema kraja gramzivosti poslanika da pune sebi džepove

Mrdović: Nema kraja gramzivosti poslanika da pune sebi džepove

Podgorca, (MINA-BUSINESS) – Poslanici su prije par dana pokazali da nema kraja njihovoj gramzivosti kada treba da pune sopstvene džepove, uprkos tome što je usvojen program Evropa sad kojim se povećava minimalna zarada, saopštila je Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu.

„To je samo još jedan od pokazatelja da je ideja socijalne pravde u ovoj zemlji odavno pregažena“, navela je Mrdović u saopštenju.

Kako je kazala, iako su im “usta puna” navodne brige o građanima, posebno o socijalno ugroženim i penzionerima među kojima su hiljade na “ivici noža” za golim preživljavanjem, poslanici vlasti i opozicije su bili jedinstveni u stavu da ne podrže zakonske izmjene, koje po programu Evropa sad predviđaju manji rast najvećih zarada u javnoj upravi, a kroz umanjenje obračunskog koeficijenta.

„Tako su i poslanici vlasti i poslanici opozicije omogućili prosječno uvećanje najvećih zarada za najmanje 200 EUR na mjesečnom nivou, na ionako velike zarade, koje se kreću i do dvije hiljade EUR, ili i više. Samo to uvećanje je za oko 50-ak EUR više od minimalne penzije u zemlji, koja iznosi 147 EUR i prima je preko 16 hiljada pripadnika najstarije populacije“, precizirala je Mrdović.

Prema njenim riječima, poslovi sa najvećim odgovornostima treba da budu i najplaćeniji, ali je, kako smatra, besprizorno i poražavajuće da se u osiromašenoj, poharanoj i obespravljenoj zemlji, stvara dodatni društveni jaz u odnosu na socijalno najugroženije građan.

„Sramno je podržati da oni, koji imaju najviše, nastave da dobijaju još i više, a pri tome u potpunosti zanemariti one koji godinama nemaju ni minimalno. Treba napomenuti da narodni predstavnici, koji te poslove ne obavljaju čak ni kao profesionalci, imaju čitav niz pratećih beneficija, poput plaćenih telefonskih računa, troškova putovanja, naknada za rad u radnim tijelima, a nakon prestanka funkcije, godinu primaju prosječnu platu koju su imali, odnosno na teretu su svih poreskih obveznika u tom periodu“, poručila je Mrdović.

Ona je navela da je program Evropa sad probudio nade zaposlenih da će nepravde početi da se ispravljaju, ali da potez crnogorskih poslanika, koji su po ko zna koji put sopstveni interes stavili na prvo mjesto, pokazuje da se nastavilo tamo gdje je stala Demokratska partija socijalista (DPS).

„Ipak, neki procesi su pokrenuti sa mrtve tačke i Akcija za socijalnu pravdu se nada da će ova godina iznjedriti nove društvene subjekte i da će se pojačati napori svih građana da se bore za socijalno pravedno društvo“, zaključila je Mrdović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...