fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMožura Wind Park ostvarila profit od 800 hiljada

Možura Wind Park ostvarila profit od 800 hiljada

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Možura Wind Park, vlasnik vjetroelektrana (VE) na Možuri, prošle godine je dobio 6,1 milion EUR podsticaja od države, građana i privrede i godinu završio profitom od skoro 800 hiljada EUR.

Dobijanje podsticaja vlasnicima Možure omogućile su prethodne vlade, koje su donijele više akata kojima su uredile sistem po kojem država, građani i privreda preko računa za struju finansiraju povlašćene proizvođače, među kojima su vlasnici vjetroelektrana, mini-hidroelektrana i drugih objekata koji proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora, piše Dan.

Vjetroelektrane na Možuri su dobile status povlašćenog proizvođača krajem 2019. godine, kada je i počela proizvodnja struje. Početku rada vjetroelektrana na Možuri, projekta koji je pod lupom Europola, prisustvovali su tadašnji premijeri Malte i Crne Gore Joseph Muscat i Duško Marković.

Prema podacima iz finansijskog iskaza preduzeća koje gazduje sa vjetroelektranama na Možuri, prihodi te kompanije u prošloj godini su iznosili 12,1 milion EUR, dok su troškovi iznosili 8,5 miliona. Rashodi za kamate su iznosili 2,7 miliona, pa je na kraju dobit iz poslovanja bila 799,11 hiljada EUR.

Vjetroelektrane na Možuri prošle godine su zapošljavale šest osoba, na čije bruto plate je utrošeno 150 hiljada EUR, a na neto zarade 92,6 hiljada EUR.

Na kraju prošle godine nekretnine, postrojenja i oprema su vrijedjeli 76,8 miliona EUR. Od toga se na zemljište odnose 8,2 miliona, na postrojenja i opremu 66,4 miliona i 2,3 miliona na ostala nepomenuta sredstva. Obrtna sredstva su iznosila 12,8 miliona, kratkoročna potraživanja 1,98 miliona, dok je gotovina na računima
iznosila 10,8 miliona EUR.

Aktiva i pasiva su iznosile 96,9 miliona EUR, kapital 3,8 miliona, dok je ukupan gubitak preduzeća na kraju prošle godine iznosio pet miliona.

Dugoročna rezervisanja i obaveze firme, osnovane još 2008. godine, iznose 82,6 miliona EUR, od čega se na dugoročne kredite odnosi 80 miliona. Na kraju 2019. godine dugoročni krediti su iznosili 45,7 miliona, što znači da su vlasnici Možure se u prošloj godini kreditno zadužili još 34,3 miliona EUR.

Кratkoročna rezervisanja i obaveze Možura Wind parka iznose blizu deset miliona EUR. Od toga se na kratkoročne obaveze prema matičnim i zavisnim društvima odnosi 7,7 miliona.

Vlasnici Možura Wind parka su malteška državna firma Enemalta i Malta Montenegro Wind park, čije je sjedište takođe na Malti. Vlasnici Enemalte su Vlada Malte i kineska kompanija Shanghai Electric, koja je bila izvođač radova na Možuri.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu