fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeMost Moračicu spajaju narednog mjeseca

Most Moračicu spajaju narednog mjeseca

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na prioritetnoj dionici auto-puta Bar – Boljare realizovano je 80 odsto radova, dok će most Moračica biti spojen narednog mjeseca, saopšteno je iz poslovne jedinice Monteputa za upravljanje tim projektom i kineske China Road and Bridge Corporation (CRBC).

Predstavnici kineske kompanije CRBC, koja je glavni izvođač radova na prioritetnoj dionici od Smokovca do Mateševa, kazali su Pobjedi da je preostalo da se završi još desetak metara rasponske konstrukcije ovog mosta.

Glavni inženjer kompanije CRBC-a na mostu Moračica i sekciji jedan auto-puta, Duško Rondović, kazao je da su pri kraju posla na rasponskoj konstrukciji mosta Moračica.

„Ostala su nam samo četiri centralna segmenta koja treba da odradimo na kolovoznoj, odnosno rasponskoj konstrukciji, tako da očekujemo da ćemo tokom septembra spojiti kompletan most“, rekao je Rondović.

On je precizirao da je ukupna dužina ta četiri završna segmenta desetak metara.

„U narednom periodu radićemo ivične grede sa anker pločama za vjetrobrane, koji se postavljaju sa obje strane mosta i visine su četiri metra“, rekao je Rondović i objasnio da su vjetrobrani prozirni i kroz njih praktično može da se gleda.

„Vjetrobrani su tako projektantski riješeni, sa propustima zbog razbijanja vjetra, jer bi jaki udari vjerovatno naštetili vjetrobranima“, objasnio je Rondović.

On je naveo da je most Moračica projektovan za brzine vjetra od 30 metara u sekundi, što je vrijednost koja odgovara orkanskim udarima vjetra.
Rondović je naveo da je na izgradnji mosta angažovano konstantno od 130 do 150 radnika, u zavisnosti od potrebe.

Pre,ma njegovim riječima, do sada je u samu konstrukciju mosta Moračica ugrađeno 100 hiljada kubika betona.

„Samo za jednu stopu mosta utrošeno je oko pet hiljada kubika betona. U most je ugrađeno oko 15 hiljada tona željeza i nešto manje od deset hiljada tona kablova, pošto je ovo prenapregnuti beton, tako da imamo i dosta veliku veličinu tih kablova“, kazao je Rondović.

Direktor poslovne jedinice Monteputa za upravljanje projektom auto-puta, Goran Vujović, kazao je da je do sada u potpunosti završena rasponska konstrukcija na osam mostova, od kojih su šest realizovani u složenim geološkim uslovima.

„Na pet mostova je završena rasponska konstrukcija u jednoj kolovoznoj traci, dok je na otvorenoj trasi auto-puta do sada završeno oko 80 odsto ukupnih zemljanih radova“, naveo je Vujović.

Prema podacima Monteputa, trenutno je na prioritetnoj dionici angažovano 2,91 hiljada radnika.

„Ovaj broj uključuje sve angažovano osoblje, kako sa gradilišta, tako i iz sektora za projektovanje i upravljanje projektom. U CRBC-u je zaposleno 169 domaćih radnika, a kod podizvođača 728 radnika“, precizirao je Vujović.

Najčitanije