fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMonstat visoko usklađen sa EU konceptom kvaliteta statistike

Monstat visoko usklađen sa EU konceptom kvaliteta statistike

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izvještaj revizije koji će Eurostat kao vrhovno evropsko statističko tijelo uskoro objaviti pokazuje da je Monstat visoko usklađen sa EU konceptom kvaliteta zvanične statistike, kao i da je postigao značajne rezultate, saopštila je direktorica te institucije, Gordana Radojević.

Ona je kazala Pobjedi da je jedan od problema sa kojim se susreću činjenica da se teško prihvata obaveza da se obezbijede neophodni podaci za potrebe proizvodnje zvanične statistike, a sa druge strane lako se kritikuje statistika ako ne raspolaže određenim podacima.

“Upoređivanjem izvještaja revizije sa ostalim državama EU i kandidatima za članstvo, statistika Monstata je visoko pozicionirana u EU kada je u pitanju kvalitet podataka koje proizvodimo u smislu pouzdanosti, objektivnosti, nezavisnosti, nepristrasnosti, zaštite individualnih podataka”, navela je Radojević.

Prema njenim riječima, na zahtjev Monstata, Evropska komisija (EK) i Eurostat obavili su kontrolu procesa proizvodnje zvanične statistike, kako bi sagledali nivo razvijenosti i kvalitet rezultata u periodu od 2013. do prošle godine.

“Eurostat ima razvijene mehanizme kontrole i ima pravo ispravke određenih podataka ili rezerve u pogledu kvaliteta. Dosadašnje njihove kontrole našeg rada pokazale su da su podaci Monstata pouzdani i tačni”, saopštila je Radojević.

Ona je, komentarišući tačnost i pouzdanost crnogorske statistike, za čiju je proizvodnju nadležan Monstat, kazala da EK ne bi dozvolila da zvanična statistika na bazi koje se utvrđuje finansijska kontribucija pojedinih članica zajedničkom budžetu EU, kao i finansijski prilivi članicama iz zajedničkog budžeta, bude netačna i nepouzdana.

Najčitanije