fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMogući protesti poljoprivrednika ispred političkih partija i marketa

Mogući protesti poljoprivrednika ispred političkih partija i marketa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Proteste poljoprivrednika moguće je uskoro očekivati ispred lanaca marketa, restorana i hotela, ali i političkih partija, koje su u najvećem dijelu dovele do teške situacije u sektoru poljoprivrede, ocijenio je predsjednik nevladine organizacije (NVO) Multimedijal Montenegro Željko Đukić.

Đukić je kazao da stočari i drugi poljoprivrednici, kao i svi ostali građani, imaju pravo na spontano javno okupljanje.

“U modernim evropskim zemljama ovi protesti znaju biti i radikalniji, pa su se dešavali i istovari đubriva ispred nadležnih opštinskih i državnih institucija”, naveo je Đukić u saopštenju.

On je ocijenio da je situacija u poljoprivredi veoma kompleksna i da je to stanje nastalo zbog političke neodgovornosti u parlamentu i “razvlačenja” glasanja za budžet koji je direktno povezan sa Agrobudžetom, zatim oslabljene kupovne moći građana, kao i nedovoljno razvijene svijesti za kupovinu domaćih proizvoda.

“Realno je očekivati da će sledeći protest poljoprivrednika biti ispred centrala političkih partija koje nijesu bile sposobne da preko pola godine dogovore i usvoje budžet u parlamentu. Takođe i ispred velikih hotelskih kompleksa, ugostiteljskih objekata i trgovačkih lanaca, koji nemaju osjećaja za potrebe i probleme poljoprivrednika, već ih samo zanima profit”, naveo je Đukić.

On je rekao da su se prošle godine, kada je nastala globalna panika uslijed COVID pandemije, svi sjetili vrijednih poljoprivrednika i uvidjeli njihov značaj da jedino oni mogu obezbjediti hranu.

“Tri su ključna elementa kroz koje možemo konačno da riješimo dugogodišnje probleme poljoprivrednika, a to su podizanje svijesti građana da kupuju domaće, uspostavljanje sistema otkupa i plasmana domaćih proizvoda i stimulacija hotelijera, ugostitelja i trgovaca da favorizuju domaće”, tvrdi Đukić.

On je rekao da poljoprivrednici ne smiju zavistiti od politike, već moraju na vrijeme imati obezbjeđene subvencije, novac za zasade, stočnu hranu i gorivo.

“Sve je to poskupilo, dok su domaći poljoprivredni proizvodi na istom cjenovnom nivou”, zaključio je Đukić.

Najčitanije