fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMoguće unapređenje saradnje

Moguće unapređenje saradnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Saradnja Crne Gore i Turske sve je jača u oblasti poljoprivrede, a može se unaprijediti u dijelu novih investicija u poljoprivredni sektor, ocijenili su crnogorski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović i njegov turski kolega Bekir Pakdemirli.

Sagovornici su se saglasili da u odnosima dvije zemlje postoji veliki prostor za unapređenje saradnje, posebno u dijelu novih investicija i ulaganja u poljoprivredni sektor.

Pakdemirli je izrazio zadovoljstvo postignutim nivoom bilateralnih odnosa, koje odlikuje produbljena saradnja i međusobno poverenje i poštovanje.

Sagovornici su se, kako je saopšteno iz Ministarstva, saglasili da saradnja u okviru poljoprivrednog sektora značajno doprinosi razvoju veza između Crne Gore i Turske.

Stijović je sa saradnicima, generalnim direktorom Direktorata za poljoprivredu Miroslavom Cimbaljevićem i načelnikom Direkcije za monitoring u šumarstvu i lovstvu Novicom Tmušićem, tokom radne posjete Turskoj razgovarao sa Pakdemirlijem i saradnicima o jačanju bilaterlalne i ekonomske saradnje u oblastima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Stijović je posebno istakao doprinos Turske razvojne agencije koja je u proteklih osam godina u Crnoj Gori u oblasti poljoprivrede realizovala projekte u iznosu od preko 620 hiljada EUR.

Stijović je istakao dobru saradnju i odnos koji je rezultirao dolaskom velikog broja turskih investitora u Crnu Goru, kao i značaj Sporazuma o slobodnoj trgovini koji je ojačao veze između naše dvije zemlje i koji može dati dodatni doprinos na privrednom planu.

Sagovornici su se saglasili da je neophodno intenzivirati postupak ratifikacije izmjena Sporazuma, što je za Crnu Goru posebno bitno, da se stvore uslovi za izvoz proizvoda animalnog porijekla, imajući u vidu kompleksne procedure u Turskoj.

Na sastanku se govorilo o pokretanju zajedničkog projekta unapređenja prevencije šumskih požara u Crnoj Gori, koja bi se mogla realizovati kroz aktivnosti razvojne organizacije TIKA. Dogovoreno je dodatno jačanje saradnje u oblasti zaštite životne sredine, kako bi se sanirale nastale štete usled degradacije zemljišta. Bilo je riječi i o mogućnosti školovanja crnogorskih studenata šumarstva u Turskoj.

„Na sastanku je konstatovano da je saradnja u oblastima privrede i ekonomije dobra, da imamo rastuće trendove u spoljnotrgovinskoj razmjeni i da sve veći priliv stranih direktnih investicija iz Turske daje snažnu poruku da se saradnja još više intenzivira. Postoji veliko interesovanje turskih privrednika da investiraju u Crnu Goru u oblasti drvne industrije, proizvodnje nameštaja i biomase“, navodi se u saopštenju.

Stijović je kazao da je Vlada spremna da pruži podršku svim investitorima u svim fazama.

Takođe, bilo je riječi o daljem razvoj saradnje s Institucijom za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju Turske u pogledu implementacija mjera ruralnog razvoja kao i o organizovanju studijskih posjeta i ekspertske obuke u cilju unapređenja morskog ribarstva u Crnoj Gori.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Cijene nafte pale nakon iranskih poruka

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema...